Welke voeding voor gezonde lokken?

123-h-haardos-04-22.jpg

nieuws

Een weelderige en gezonde haardos, het is niet voor iedereen weggelegd.
Maar met deze voedingsstoffen kan je moeder natuur een handje toesteken en een gezonde haargroei stimuleren.


 1. Eiwitten
  Haar is gemaakt van keratine, een eiwit dat bestaat uit een unieke mix van aminozuren (vooral cysteïne, proline en glycine). Deze elementen zijn aanwezig in kikkererwten, linzen, haver, bonen, gevogelte, vis en mager vlees. 
 2. B-vitamines
  B-vitamines en dan vooral biotine (B8) en niacine (B3) kunnen helpen bij de ondersteuning van de haargroei. Biotine in het bijzonder bevordert de productie van keratine. Voedingsmiddelen die veel biotine bevatten, zijn orgaanvlees (lever), melk, vis, eieren, zaden, noten, broccoli, zoete aardappel en spinazie.
  Een teveel aan biotine kan geen kwaad want dat vloeit af via de urine. 
 3. Vitamine D
  Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die de haarzakjes ondersteunt. Uit studies blijkt trouwens dat een tekort aan vitamine D een oorzaak van haaruitval kan zijn. Bijkomend onderzoek is nodig om de precieze rol van vitamine D bij haargroei in kaart te brengen, maar het is wel duidelijk dat een tekort eraan een impact kan hebben op de haargezondheid in het algemeen.
  Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, want onze huid kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Vitamine D zit ook in shiitake en champignons, vette vis zoals bijvoorbeeld makreel, sardines en zalm, eieren. Het wordt toegevoegd aan margarine. 

Bronnen
3 Nutrients For Healthy Hair & Where To Find Them | mindbodygreen
Vitamine D | Voedingscentrum
Biotine (vitamine B8) | Voedingscentrum

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram