Migrainepatiënten met kinderen hebben vaker migraineaanvallen

123_m_hoofdpijn_migraine_pijn_vrouw_2022.jpg

nieuws Uit een recente bevraging die onderzoeksbureau Insites voerde bij meer dan 500 Belgische migrainepatiënten blijkt dat aspecten uit het dagelijkse leven vaak oorzaken of factoren zijn die een migraineaanval uitlokken of lijken te triggeren.

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

Slaapkwaliteit (41%), werkgerelateerde stress (35%) en stress met betrekking tot de thuissituatie (30%) behoren tot de meest voorkomende factoren die een migraine uitlokken. Deze diverse elementen variëren nochtans volgens het patiëntprofiel. Terwijl de categorie van 36 tot 55 jaar meer vatbaar is voor een migraineaanval die verband houdt met stress op het werk of thuis, ervaart de categorie van 20 tot 35 jaar heel andere triggers, zoals dehydratatie, alcohol, roken en, wat vrouwen aangaat, de menstruatiecyclus. 

Lees ook: Menstruele of hormonale migraine: wat kan je eraan doen?

Ouders: een geval apart

Het onderzoek toont aan dat migraine en de manier waarop men ze beleeft, varieert naarmate de patiënt al dan niet kinderen heeft. Men stelt vast dat migraine een grote impact heeft, in het bijzonder bij migrainepatiënten met kinderen. Migrainepatiënten met kinderen worden ook geconfronteerd met een hoge frequentie van migraine crisissen.

Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Daarnaast blijkt ook dat de stress die gepaard gaat met de thuissituatie, een courantere trigger is bij ouders (38%) dan bij niet-ouders (24%)7. Dit is de op één na frequentste trigger bij mensen met kinderen. Op langere termijn ondervinden ouders een extra mentale belasting, verbonden met het ouderschap. Een kwart (27%) van de ouders met migraine voelt de migraine hierdoor mettertijd verergeren, terwijl de helft (49%) van de kinderloze mensen met migraine net omgekeerd mettertijd een verbetering ervaart.

“Ouderschap is een niet te verwaarlozen bron van stress. Bij migrainepatiënten kan dit de crisisfrequentie doen toenemen”, benadrukt Gianni Franco, neuroloog bij het CHU UCL Namur Dinant.

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Bronnen:
migraine-info.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram