Craniosacraaltherapie: herstel van het lichaam via zachte drukbewegingen

In dit artikel
Craniosacraaltherapie: herstel van het lichaam via zachte drukbewegingen

dossier

Craniosacraaltherapie is een techniek uit de osteopathie waarbij de therapeut via zachte aanrakingen het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert. De therapie is geschikt voor iedereen en inzetbaar bij allerhande aandoeningen.

Wat is craniosacraaltherapie?

123m_osteopaat_rugpijn_therapie_kinesist_2022.jpg
Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Binnen dat hele systeem circuleert het craniosacrale vocht. Ook in de rest van ons lichaam zit bindweefsel: rond elke zenuw, elk orgaan en elk bloedvat. Dat bindweefsel beschermt en ondersteunt alle lichaamsdelen. Het is belangrijk dat het bindweefsel meebeweegt tijdens al onze bewegingen. Is dat niet zo, dan krijg je vroeg of laat gezondheidsklachten.

In craniosacraaltherapie is dat bindweefsel het verbindend element. Het idee staat centraal dat het lichaam op alle niveaus is verbonden en zichzelf ook kan herstellen. Soms is het zelfherstellend vermogen verstoord, bijvoorbeeld door ziekte, stress of trauma. In dat geval probeert een carniosacraaltherapeut het lichaam in zijn functie te herstellen. 

Met zachte druk- en trekbewegingen maakt de therapeut het bindweefsel los. Hij verwijdert ook blokkades uit de golfbeweging van het craniosacraal vocht. Zo verlicht de spanning rond het centrale zenuwstelsel. Daardoor neemt pijn af en verbetert je immuniteit. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid, waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt, te herstellen. 

Lees ook: Fytotherapie: kruidengeneeskunde voor beginners

Bij welke aandoeningen wordt het ingezet?

Craniosacraaltherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het kan helpen bij aandoeningen zoals:

Er is al summier bewijs dat craniosacraaltherapie effectief is, maar verder onderzoek is nodig om dit te staven. Wel kan het een manier zijn om stress en spanning te verlichten. Ook kan het deel uitmaken van een behandelingsplan bij bepaalde aandoeningen.

Lees ook: Hoe werkt voetreflexologie?

Bronnen:
https://craniosacraaltherapie.info
https://my.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram