Hoe gaat magneetveldtherapie in zijn werk?

dossier

Magneetveldtherapie vertrekt van het idee dat allerhande klachten en ziektes voortkomen uit een verstoord magnetisch veld van het lichaam. Magneetveldtherapeuten proberen deze storingen te corrigeren door lichaamsdelen bloot te stellen aan een correct gedoseerd magnetisch veld.

Lees ook: Craniosacraaltherapie: herstel van het lichaam via zachte drukbewegingen

Verschillende soorten magneetveldtherapie

getty_magneetveldtherapie_rugpijn_2022.jpg

© Getty Images

Magneetveldtherapie vind je in verschillende vormen:

  • Magneetveldtherapie kan men toedienen via elektrische pulsen. Met speciale apparatuur worden kleine stroomstootjes gegeven. Deze methode werkt snel en direct. Je kan ze wel enkel toepassen onder begeleiding van een ervaren magneetveldtherapeut.
  • Een andere toepassing van magneetveldtherapie is het gebruik van magneetproducten: de statische magneetveldtherapie. Deze vorm werkt geleidelijk en langzaam. Je kan hem zelf lokaal toepassen, bijvoorbeeld met een magneetdeken, een magnetische armband of een speciale matras met een magneet erin.
  • Verder is er nog magneetveldtherapie met acupunctuur. Daarbij plaatste men de magneten op dezelfde delen van je huid waar een acupuncturist zich waarschijnlijk op zou richten tijdens een acupunctuursessie. Deze gebieden zijn je energiebanen of -kanalen.

Lees ook: Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS): elektrische impulsen voor pijnverlichting

Het uitgangspunt van magneetveldtherapie

Je lichaam heeft van nature magnetische en elektrische velden. Al de moleculen in je lichaam hebben een kleine hoeveelheid magnetische energie in zich. De gedachte achter magneetveldtherapie is dat bepaalde problemen ontstaan doordat je magnetische velden uit balans zijn. Als je een magnetisch veld in de buurt van je lichaam brengt, zou alles weer normaal worden.

Ionen als calcium en kalium helpen je cellen om signalen te versturen. Wetenschappers hebben ontdekt dat magneten de werking van deze ionen veranderen. Tot dusver is er evenwel geen bewijs dat magneten hetzelfde effect hebben op cellen, als ze zich in je lichaam bevinden.

Lees ook: Hoe kan je jouw pijngrens verhogen?

Voor welke aandoeningen?

Magneetveldtherapie kan je inzetten bij verschillende soorten pijn: 

Hoewel het voor de meeste mensen doorgaans veilig is om statische magneten met lage intensiteit te dragen, kan je ze beter vermijden als je een pacemaker of insulinepomp gebruikt of als je zwanger bent. Je moet de magneten ook verwijderen voordat je een röntgenfoto of een MRI laat maken.

Er is nog niet veel onderzoek naar magneetveldtherapie uitgevoerd. Uit de summiere, bestaande studies kan men geen harde conclusies trekken. Er zijn wel indicaties dat magneetveldtherapie mogelijks helpt tegen rugpijn, maar duidelijk bewijs ontbreekt.

Lees ook: 10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram