Gerelateerde artikels
Wat is oefentherapie en bij welke lichamelijke klachten kan het helpen?
In dit artikel
Wat is oefentherapie en bij welke lichamelijke klachten kan het helpen?
dossier
Oefentherapie is een behandelingsvorm die zich richt op het voorkomen en behandelen van lichamelijke klachten. Een oefentherapeut geeft je advies en oefeningen die afgestemd zijn op je individuele situatie.
Wat is oefentherapie?
Medische oefentherapie of therapeutische oefeningen zijn niet hetzelfde als algemene oefeningen die je in een sportschool uitvoert. Ook algemene oefeningen zijn goed voor je algemene gezondheid en welzijn, maar oefentherapie verschilt erin dat het specifiek is en door een zorgverlener wordt gegeven. Bij een oefentherapeut leer je begrijpen waar je klachten vandaan komen. Je leert ook je rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën, en voeten beter te gebruiken.
Lees ook: Podcast over rugpijn: 'Er zijn twee gouden regels bij rugpijn'
Wat doet een oefentherapeut?
Een oefentherapeut zal je oefeningen en advies geven dat afgestemd is op je dagelijkse activiteiten en persoonlijke situatie. De oefeningen kan je over het algemeen thuis doen, zonder apparaten. Het voordeel van oefentherapie is dat het zich richt op het hele lichaam. Het stimuleert bovendien de zelfredzaamheid van een cliënt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met klachten zich in het dagelijkse leven beter redden wanneer ze oefentherapie krijgen.
Lees ook: Wat kan je doen tegen chronische pijn?
Corrigeren van slecht spiergebruik
Van jongsaf hebben we leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Maar soms gaat er iets mis op een bepaald moment. Je maakt een verkeerde beweging, waardoor je pijn krijgt in de rug bijvoorbeeld. Of je gebruikt jarenlang steeds dezelfde spier, terwijl je er drie of vier kan gebruiken. Die spier kan dan overbelast raken.
Via oefentherapie probeert men bewegingen te corrigeren en te verbeteren. Ook pakt men functionele tekorten en beperkingen aan die voortvloeien uit ziekte of verwondingen. Want ziekte en letsels gaan soms gepaard met symptomen zoals pijn, zwelling en vermoeidheid.
Bij welke klachten?
De meest voorkomende klachten die oefentherapeuten behandelen, zijn:
- (Lage) rugklachten, nek/schouderklachten
- Spanningsgerelateerde klachten zoals hyperventilatie
- Afwijkingen aan de wervelkolom (hernia, scoliose, Scheuermann, Bechterew, spondylose/listhesis,...)
- Artrose (aan bijvoorbeeld heup of knie)
- Revalidatie na bijvoorbeeld een operatie
- Astma/COPD
- Sensomotorische stoornissen bij kinderen
- Parkinson
- Werkgerelateerde aandoeningen zoals CANS (voorheen RSI)
Bewezen effectief is oefentherapie voor subacute en chronische lage rugklachten, etalageziekte (claudicatio intermittens), artrose van de knie, taaislijmziekte (cystic fibrosis) en chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). Verder zijn er aanwijzingen dat oefentherapie helpt bij patiënten die een beroerte hebben gehad, bij Parkinson, Bechterew en artrose van de heup. Voor meer duidelijkheid over de effecten van oefentherapie bij andere aandoeningen is nog verder wetenschappelijk onderzoek nodig.
Lees ook: SOLK: vage, onverklaarbare, aanhoudende, lichamelijke klachten
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist