Wat kan je doen tegen chronische pijn?
In dit artikel
Wat kan je doen tegen chronische pijn?
dossier
Pijn heeft meestal een duidelijk oorzaak: je hebt een wonde, letsel of ziekte, waardoor je acute pijn ervaart. Maar als pijn chronisch wordt, dat wil zeggen dat ze langer dan drie maand aanhoudt, kan het je levenskwaliteit ernstig aantasten.
Chronische pijn komt helaas veel voor. "Uit de gezondheidsenquête van Sciensano van 2018 blijkt dat 1 op 4 volwassenen er ooit mee te maken krijgt," vertelt Eddy Claes, voorzitter van Pijnpunt.org. "Dit betekent dat het fenomeen chonische pijn een enorm grote groep van de bevolking treft en dit bijgevolg ook een bijzonder grote impact heeft op het sociaal-economisch vlak van ons land."
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is complex en duurt langer dan drie maanden. De relatie met het oorspronkelijke letsel is er vaak niet meer. Er is met andere woorden geen duidelijke oorzaak. Je zenuwstelsel is bij chronische pijn overgevoelig geworden en je lichaam slaat alarm. Pijnprikkels zijn dus maar een deel van het probleem. Ze bepalen niet volledig je pijnervaring.
De reden dat je zenuwstelsel overgevoelig wordt, is mogelijks dat je te veel of te weinig beweegt, te weinig slaapt, stress of negatieve emoties voelt, geen begrip of overbezorgdheid vanuit je omgeving ervaart. Wat ook invloed heeft op je pijnervaring, is de aandacht die je eraan besteedt: jezelf afleiden met iets wat je gelukkig maakt, kan bijvoorbeeld leiden tot minder pijn. Een andere factor van de pijnervaring is de manier waarop je de mechanismen van pijn begrijpt.
Lees ook: Hoe kan je jouw pijngrens verhogen?
Meest voorkomende chronische pijnklachten
De meest voorkomende chronische pijnklachten zijn:
- Blijvende rugpijn na bijvoorbeeld een operatie
- Nek- en schouderpijn
- Pijn als gevolg van artrose, reuma, fibromyalgie, osteoporose, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, kanker,....
- Neuropatische pijn of zenuwpijn (door een tumor, diabetes, nierproblemen of chemotherapie)
Lees ook: Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS): elektrische impulsen voor pijnverlichting
Behandeling chronische pijn
Wat kan je zelf doen?
Aangezien chronische pijn een impact kan hebben op je welbevinden, relaties, werk... is het belangrijk dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt die je uiteindelijk nog meer pijn bezorgt. Je kan zelf de pijn proberen af te remmen door je levensstijl aan te pakken:
Aangezien chronische pijn een impact kan hebben op je welbevinden, relaties, werk... is het belangrijk dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt die je uiteindelijk nog meer pijn bezorgt. Je kan zelf de pijn proberen af te remmen door je levensstijl aan te pakken:
- Beweeg zoveel mogelijk, maar respecteer ook je grenzen. Een kinesitherapeut kan je eventueel begeleiden.
- Slaap voldoende.
- Probeer stress te verminderen: praat erover met mensen in je omgeving en zoek naar manieren om met stress om te gaan.
- Stop met roken.
- Eet evenwichtig en probeer een gezond gewicht te behouden.
Wat kan een arts doen?
In overleg met andere zorgverleners zal je arts een behandelplan opstellen. Dat plan kan uit verschillende acties bestaan, onder andere:
- Informatie over de pijn en de invloed ervan
- Activiteiten en oefeningen op jouw maat
- Slaapadvies
- Technieken om te leren omgaan met stress
- Psychologische ondersteuning
- Medicatie zoals pijnstillers, eventueel ook pijnstillers die inwerken op het zenuwstelsel
- Specifiek pijnprogramma in de pijnkliniek
Lees ook: Behandeling van pijn
Lees ook: Chronische pijn: klein draadloos implantaat als alternatief voor pijnstillers
Patiëntenvereniging Pijnpunt.org
Als onafhankelijke vereniging voor mensen met aanhoudende (chronische) pijn stelt Pijnpunt zich tot doel om de kwaliteit van leven van mensen die geconfronteerd worden met chronische pijn te verbeteren. Voorzitter Eddy Claes: "Om deze doelstelling te realiseren wordt actuele en nuttige informatie verspreid betreft de beleving en behandeling van chronische pijn via webinars en het Pijnpunt-magazine. De online sessies waarbij deskundigen informatie verstrekken worden tweemaandelijks aangeboden. Het ledentijdschrift verschijnt om de drie maanden. Daarnaast worden lotgenotensamenkomsten georganiseerd waarbij de deelnemers ervaring en kennis kunnen uitwisselen op een constructieve wijze. Dergelijke begeleide samenkomsten bieden een hoge waarde factor vanwege de respect- en begripvolle onderlinge verstandhouding van de deelnemers welke in contrast staat met een alomtegenwoordig gevoel van onbegrip dat de meeste pijnpatiënten vaak als erg onaangenaam ervaren vanwege het afwijkend ideaalbeeld binnen de maatschappij waarin we leven."
|
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist