Chronische pijn: klein draadloos implantaat als alternatief voor pijnstillers

123-zenuwcel-neurol-tumoren-11-17.jpg

nieuws

Onderzoekers hebben een piepklein draadloos implantaat ontwikkeld dat kan ingezet worden als behandeling van chronische pijn, en ook kan helpen bij de ziekte van Parkinson, epilepsie, gehoorverlies en verlamming. Tests bij proefdieren behaalden alvast veelbelovende resultaten.

De MagnetoElectric Bio ImplanT, afgekort ME-BIT, is iets groter dan een rijstkorrel en kan dus via een stent in bloedvaten worden geplaatst die in de buurt liggen van de zenuw die gestimuleerd moet worden. "Omdat de apparaten zo klein zijn, kunnen we bloedvaten gebruiken als een snelweg om doelen te bereiken die moeilijk te bereiken zijn met traditionele chirurgie," zegt hoofdauteur van de studie professor Jacob Robinson. Het implantaat werkt zonder batterijen en is compleet draadloos. De stroom en programmering komt van een elektromagnetische zender die buiten het lichaam wordt gedragen. 

Lees ook: Getuigenis: fibromyalgie

Doeltreffend bij veel aandoeningen

"Steeds meer cijfers tonen aan dat neuromodulatie, of technologie die rechtstreeks inwerkt op de zenuwen, doeltreffend is bij een groot aantal aandoeningen: depressie, migraine, de ziekte van Parkinson, epilepsie, dementie, enzovoort. Maar er is een drempel om deze technieken te gebruiken vanwege de risico's die verbonden zijn aan het uitvoeren van een operatie om het apparaat te implanteren, zoals het risico op infectie," zegt co-auteur Sunil Sheth, MD, universitair hoofddocent neurologie en directeur van het vasculaire neurologieprogramma van de McGovern Medical School van UTHealth Houston. "Als je die lat lager kunt leggen en die risico's drastisch kunt verminderen door een draadloze, endovasculaire methode te gebruiken, zijn er veel mensen die baat zouden kunnen hebben bij neuromodulatie."

De onderzoekers plannen nog meer tests bij proefdieren en doen ook nog langetermijnstudies om zeker te zijn dat de implantaten veilig zijn en dat de apparaten voor lange tijd in een lichaam kunnen blijven zonder problemen te veroorzaken. Het zou dus wel nog een paar jaar duren vooraleer de eerste implantaten bij mensen worden ingebracht. 

Lees ook: Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS): elektrische impulsen voor pijnverlichting

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.uth.edu
https://www.eoswetenschap.eu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram