NSAID: hoe gebruik je ontstekingsremmers en wat zijn de bijwerkingen?

In dit artikel
NSAID: hoe gebruik je ontstekingsremmers en wat zijn de bijwerkingen?

dossier

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zijn geneesmiddelen die ontstekingen, pijn en koorts verminderen. Populaire voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze geneesmiddelen kunnen vrij ernstige bijwerkingen hebben. Het is dus beter om ze zo kort mogelijk te gebruiken aan de laagst mogelijke dosis.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

De werking van NSAID’s

NSAID's zijn een brede groep van niet-opioïde pijnstillers. Hoewel hun chemische structuur onderling verschilt, hebben ze enkele gemeenschappelijke effecten:

 1. Ze verminderen verhoogde temperatuur en koorts
 2. Ze verminderen ontstekingen
 3. Ze verlichten pijn

Lees ook: Hoe effectief zijn pijnstillende gels en zalven bij spier- en gewrichtspijn?

Getty_nsaid_pillen_medicijn_2022.jpg

© Getty Images

Deze effecten danken NSAID’s aan de vertraagde vorming van prostaglandinen. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in de ontstekingsreactie van het lichaam. Het lichaam produceert meer prostaglandinen bij een verwonding in het lichaam. Als het aantal prostaglandines op de plaats van het beschadigde weefsel vermindert, neemt ook de ontsteking af.

NSAID's blokkeren daarnaast het enzym cyclooxygenase (COX), een enzym dat betrokken is bij de productie van prostaglandinen. Maar deze eigenschap houdt in dat ook de functie van de bloedplaatjes wordt verstoord, cellen in het bloed die een cruciale rol spelen bij de bloedstolling. NSAID’s hebben daardoor antistollingseigenschappen.

Waarvoor gebruik je NSAID's?

Men gebruikt NSAID's meestal om drie symptomen te verlichten: koorts, ontsteking en pijn. Deze symptomen treden gewoonlijk op bij aandoeningen zoals:

Lees ook: Welke soorten verdoving zijn er?

Mogelijke bijwerkingen

Ernstige bijwerkingen komen minder vaak voor dan milde, en het risico varieert van persoon tot persoon. Mensen die geneesmiddelen in hoge doseringen of gedurende een langere periode gebruiken, lopen meer kans op bijwerkingen. Mogelijke neveneffecten van NSAID’s zijn:

 • Indigestie en andere darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Het vasthouden van vocht
 • Nierproblemen
 • Leverproblemen
 • Problemen met hart en bloedsomloop
 • NSAID's kunnen de bloeddruk verhogen. Het risico op een hartaanval en beroerte is mogelijks hoger, maar dat is meestal enkel zo, wanneer iemand ook andere risicofactoren voor hartproblemen heeft.
 • Maagzweren en maag-darmbloedingen. Langdurig of hooggedoseerd gebruik van NSAID's kan leiden tot maagzweren. Prostaglandinen beschermen namelijk het maagslijmvlies door slijm te produceren. Als het aantal prostaglandines in het lichaam vermindert, is de maag ook vatbaarder voor de effecten van maagzuur. Een mogelijke oplossing in dit geval is om aanvullend geneesmiddelen te nemen die de zuurproductie in de maag verminderen.

Lees ook: Middelengeïnduceerde hoofdpijn

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram