Alles wat je moet weten over maagzweren

Laatst bijgewerkt: mei 2020

dossier

De tijd dat maagzweren beschouwd werden als een moeilijk te behandelen, slepende aandoening ligt gelukkig achter ons. Dankzij de toegenomen kennis van deze ziekte en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, ben je vandaag op amper zeven dagen tijd van je probleem verlost.

Een maagzweer of ulcus is het gevolg van een beschadiging van het normale slijmvlies van de maag of van het eerste deel van de dunne darm. Gemakkelijkheidshalve spreken we over een "maagzweer", hoewel in de meeste gevallen de uitdrukking "dunne darmzweer" correcter zou zijn.

Oorzaken

helicob-pyl-200.jpg
Een maagzweer ontstaat door de inwerking van het maagzuur op het slijmvlies van de maag of de dunne darm. Ieder mens produceert ongeveer 2 liter maagzuur per dag, wat noodzakelijk is voor de vertering van het voedsel. Toch ontwikkelt (gelukkig) niet iedereen een "ulcus". Er zijn met andere woorden bevorderende factoren die maken dat de ene persoon wél, en de andere persoon geen "zweer" krijgt.

Vroeger werd algemeen aangenomen dat een maagzweer een typische welvaartsziekte was, een gevolg ondermeer van stress en van een onaangepaste voeding. Het werd haast beschouwd als een soort statussymbool voor gehaaste zakenmensen. Maar dan wel een erg vervelend symbool.

Een maagzweer, zo luidde de theorie, werd veroorzaakt door een overdreven productie van maagzuur. Dat leek niet onlogisch. Ons eten valt na het doorslikken in een bad van maagzuur, een buitengewoon bijtend vocht in de maag dat helpt bij de vertering van eten. Bij mensen die te snel eten, die veel drinken bij of vlak na de maaltijd - en dan vooral alcoholische dranken en koffie, die heel vet of heel eiwitrijk eten of veel pikante sauzen, enz. zou er teveel maagzuur worden gevormd. Ook roken, spanningen, enz. zouden leiden tot een overmatige productie van dat bijtende goedje.

Normaal is de darmwand bestand tegen de inwerking van dat zuur, maar te veel is te veel. Gevolg: het maagzuur vreet de darmwand aan en er ontstaat een zogeheten maagzweer. Athans, zo dacht men.

Maar goed 20 jaar geleden ontdekten twee Australische wetenschappers bijna toevallig in de maag van patiënten met een maagzweer een bacterie met de exotische naam ‘Helicobacter pylori’. Ongeveer gelijktijdig was ook de Belgische dokter G. Tytgat - die al jaren in Amsterdam werkt - die bacterie op het spoor gekomen. Om hun theorie te bewijzen, besmetten de twee Australische dokters zelfs zichzelf, en ze werden prompt ziek...

Aanvankelijk stuitte die ontdekking op heel wat ongeloof bij collega’s, maar vandaag is bewezen dat maagzweren in negen gevallen op tien veroorzaakt worden door die microbe. Zweren aan de twaalfvingerige darm worden zelfs altijd door die bacterie veroorzaakt.

Vanwaar die bacterie komt, is nog steeds een raadsel. Men vermoedt dat hij van mens op mens wordt overgedragen, wellicht tijdens de kinderjaren.

Maagzweren komen heel vaak voor: ongeveer 1 Belg op 10 heeft er mee te maken. Een maagzweer slaat letterlijk een gat in het slijmvlies van de maag of van de twaalfvingerige darm. Dit veroorzaakt een brandend, pijnlijk en knagend gevoel in de bovenbuik of onder in de borst dat tijdelijk verlicht kan worden met melk of geneesmiddelen die de maagzuurproductie afremmen. Het eten smaakt niet en na de maaltijd blijft men met een opgeblazen gevoel zitten, of men voelt zich misselijk en moet braken.

Soms kan een maagzweer tot ernstige complicaties leiden, zoals een maagbloeding, een doorboring van de maagwand, enz. En een maagzweer (of de Helicobacter pylori) is ook een van de voornaamste oorzaken van maagkanker.

Omdat men niet beter wist, probeerde men vroeger de overdreven productie van maagzuur af te remmen. Een weerzinwekkend dieet op basis vooral van melkproducten en allerlei papjes, een absoluut verbod van alcohol, koffie en van haast elke normale voeding, werd vaak noodzakelijk geacht. In combinatie met zuurremmende drankjes en pilletjes. En als dat allemaal niet hielp, werd een stukje van de maag weggehaald. Maar na een paar maanden was de maagzweer er meestal terug.

Aan het einde van de jaren zeventig zorgden een nieuwe generatie zuurremmende geneesmiddelen voor een eerste mini-revolutie. Met deze geneesmiddelen verdween de maagzweer na een paar weken. Maar binnen het jaar was hij daar meestal terug. Met als gevolg dat men die (dure) geneesmiddelen bijna permanent moest blijven slikken, en dan nog kwam de maagzweer dikwijls terug.

Voorgoed genezen

helicobacter-pylori.jpg

Helicobacter pylori

De ontdekking dat de Helicobacter pylori meestal aan de basis ligt van een maagzweer, heeft voor een ware revolutie in de behandeling gezorgd. Waar een maagzweer vroeger heel moeilijk kon worden behandeld, kan hij vandaag met aangepaste geneesmiddelen op een paar dagen tijd definitief worden genezen.

Omdat dit goede nieuws nog niet helemaal is doorgedrongen tot de bevolking, hebben de belangrijkste verenigingen van artsen en apothekers de koppen bij mekaar gestoken en wordt momenteel volop campagne gevoerd om iedereen op de hoogte te brengen van deze nieuwe, eenvoudige aanpak.

Dit is niet alleen belangrijk voor de mensen die met een maagzweer kampen, maar evengoed voor de ziekteverzekering die totnogtoe handen vol geld betaalt voor allerlei behandelingen en voor ziekenhuisopnames van patiënten met een maagzweer. Daar komt nog bij dat veel mensen, van zodra ze de maagpijn voelen opkomen, op eigen houtje allerlei middeltjes innemen, veelal zuurneutraliserende tabletten. Deze middelen kunnen de pijn even verzachten, maar nemen de oorzaak en dus de maagzweer niet weg. In plaats van wekenlang te sukkelen met maagklachten, doet u er dus goed aan om naar je arts te stappen.

Eens die heeft vastgesteld dat het inderdaad om een maagzweer gaat ten gevolge van een besmetting met de Helicobacter pylori, kan men met de nieuwe therapie de bacterie uitroeien. En met de oorzaak, verdwijnt ook het risico dat de maagzweer terugkomt.

Deze "uitroeiingstherapie" bestaat in de praktijk uit een combinatie van drie medicijnen: twee antibiotica die de microbe doden en één geneesmiddel tegen maagzuur. Gedurende zeven opeenvolgende dagen moet men deze "tritherapie" stipt innemen. Wie zich aan de voorschriften van de arts houdt, mag er op rekenen dat de maagzweer na die week voor eens en voor altijd verdwenen is.

Deze medicatie heeft het dieet bij maagzweer volledig op de achtergrond verdrukt. Plaats voor een melkdieet is er zeker niet meer en overmatig melkgebruik moet veeleer vermeden worden.

Moeten patiënten met een maagzweer dan helmaal geen dieet volgen?
Er zijn een aantal producten die men, logischerwijze, beter kan vermijden tijdens de eerste dagen dat de maagzweer opduikt en pijn veroorzaakt. We denken dan voornamelijk aan alcohol, specerijen en tabak. Sommige mensen zullen zich beter voelen door vooral deze eerste dagen kleine, licht verteerbare maaltijden te gebruiken, minder rauwe groenten en minder vezels te eten en zware en vette spijzen te vermijden.

Bij een acute maagzweer zal het volstaan om gedurende één week deze voedingsmaatregelen in acht te nemen. De huidige geneesmiddelen zijn immers zo snelwerkend en krachtig dat de patiënt zich na enkele dagen al terug de oude voelt. Als dat niét zo is, dan is er iets niet pluis en moet opnieuw een arts geraadpleegd worden. Er zou immers sprake kunnen zijn van een verwikkeling die maakt dat de maagzweer op een andere wijze moet worden aangepakt. 

Andere oorzaken

Het gebruik van pijnstillers die afgeleid zijn van acetylsalicylzuur (aspirine en talrijke anti-rheumatische middelen zoals Feldene®,Voltaren®,Indocid®,Brufen®) maakt het maag-en dunnedarmslijmvlies brozer, waardoor het maagzuur er een kwalijke invloed op kan uitoefenen.

Wie ooit een maagzweer heeft gehad, moet dit steeds melden aan de arts of apotheker wanneer die een pijnstiller voorschrijft. Het dagelijks gebruik van een "kinderaspirine" ter preventie van hart-en vaatziekten, stelt geen probleem bij mensen die nooit met maagklachten te kampen hadden. Bij patiënten met een voorgeschiedenis van maagzweer en/of maagbloeding moeten de voor-en nadelen van chronisch aspirinegebruik met de behandelende arts besproken worden.

Lees ook: Wat is een gastroscopie?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram