Dyspepsie: Wanneer moet je met een opgeblazen gevoel naar de dokter?

In dit artikel
Dyspepsie: Wanneer moet je met een opgeblazen gevoel naar de dokter?

dossier

Blijft je eten vaak op de maag liggen en voelt je maag zwaar aan? Heb je daarnaast soms last van braakneigingen, zure oprispringen en moet je vaak boeren? Het kan gaan om een gewone indigestie, omdat je te veel of te zwaar hebt gegeten, maar als die kwaaltjes geregeld voorkomen, lijd je misschien aan dyspepsie.

Lees ook: Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering?

Wat is dyspepsie?

123_AV_vrouw_buikpijn_menopauze_2019.jpg
Dyspepsie is een verzamelnaam voor herhaalde of aanhoudende klachten van pijn en ongemakken in de bovenbuik, een gevoel van vroegtijdige verzadiging, een opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen en braakneigingen. Het komt vaker voor bij volwassen mannen en kan verergeren door stress, overgewicht, roken en slechte eetgewoonten.


Lees ook: Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag

Wanneer is dyspepsie gevaarlijk?

Meestal gaat het eerder om een vervelende dan een ernstige aandoening, maar als je na je veertigste dat soort klachten krijgt, als de dyspepsie meer dan een paar weken aanhoudt, gepaard gaat met gewichtsverlies of andere ongebruikelijke symptomen, moet je toch op veilig spelen en een arts raadplegen. Het zou namelijk ook om een maagzweer of maagkanker kunnen gaan.

Lees ook: Bewerkt vlees, alcohol en overgewicht verhogen risico op maagkanker

Wanneer is extra onderzoek nodig?

Gespecialiseerd onderzoek met onder meer een endoscopie is altijd aangewezen bij dyspepsie die gepaard gaat met volgende alarmsignalen:

  • onverklaarbaar gewichtsverlies,
  • slikstoornissen (dysfagie),
  • herhaaldelijk braken,
  • maagpijn met een duidelijk voelbare abdominale massa,
  • tekenen van een maagbloeding of ijzergebrek.

Ook bij patiënten vanaf 50-55 jaar met een plots optredende dyspepsie of met langdurige dyspepsie-klachten, is het zinvol om verder onderzoek (een endoscopie) te verrichten.

Heb je eerder al een maagzweer gehad, dan is het zinvol om met een ademtest te testen op de aanwezigheid van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren kan veroorzaken.


Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram