- dossierMag je voedingsmiddelen die licht beschimmeld zijn nog opeten?
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
- dossierWat moet je eten en drinken tegen een hoge bloeddruk?
- dossierVoeding en slaap: wat (niet) eten en drinken 's avonds?
Bewerkt vlees, alcohol en overgewicht verhogen risico op maagkanker

nieuws
Infectie van het maagslijmvlies met de bacterie helicobacter pylori wordt als de belangrijkste oorzaak van maagkanker beschouwd. Maar onze levenswijze speelt eveneens een hoofdrol.
Volgens een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKO) over maagkanker spelen ook bepaalde leefstijlfactoren een rol:
• overgewicht: BMI > 25
• alcohol: 3 glazen of meer per dag
• bereide vleeswaren: salami, worst, hot dogs, hesp, charcuterie...
• sterk gezouten en gepekelde voedingswaren, inclusief gepekelde groenten en gezouten of gedroogde vis
• roken: ongeveer 11 % van alle maagkankers wereldwijd zijn te wijten aan roken
Ongeveer 17 procent van de nieuwe gevallen van maagkanker zou kunnen voorkomen worden door geen alcohol te drinken, geen bewerkt vlees te eten en een gezond gewicht te behouden.
Bron:
www.wcrf.org/sites/default/files/Stomach-Cancer-2016-Report.pdf
http://www.kanker.be/nieuws/maagkanker-leefstijl-nieuwe-inzichten