Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering?

123_spijsvertering_maag_darmen_voeding.jpg

nieuws Heb je last van een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, moeilijke stoelgang? Met een paar kleine aanpassingen in je drink- en eetpatroon help je je spijsvertering al een eind op weg.

Bevorderen de spijsvertering
- Vezels
30 gram vezels per dag, zoals volkorenbrood, bruine rijst, bonen, granen, fruit en groenten, helpen het voedsel verteren en voorkomen constipatie. Probeer zoveel mogelijk variatie te brengen.
- Water
Vezels werken als sponzen en hebben voldoende water nodig om hun werk te kunnen doen. Drink bij elke maaltijd een groot glas water, het vergemakkelijkt de doortocht van het afval in je lichaam en het maakt de stoelgang zachter.
- Magere producten zoals mager vlees, vis, halfvolle melk, gegrilde producten …
- Probiotische voeding zoals yoghurt bevat bacteriën die gunstig inwerken op de darmflora.

Bemoeilijken de spijsvertering
- Vet voedsel
Vet voedsel, zoals gefrituurde producten of chips, verteert moeilijker en kan zure oprispingen veroorzaken.
- Cafeïnerijke en mousserende drank
Dranken die veel cafeïne bevatten zoals koffie, cola, thee … bevorderen de vorming van maagzuur. Mousserende drankjes kunnen een opgeblazen gevoel geven.

Het is uiteraard ook deels persoonsgebonden. Sommigen hebben last van spicy gerechten en pikante specerijen, maar dat geldt niet voor iedereen. Anderen krijgen zure oprispingen van tomaten, citrusvruchten of zure bereidingen zoals vinaigrette, en er zijn ook mensen die het prikkelbare darmsyndroom ontwikkelen wanneer ze uien of granen eten.

Lees ook: Allemaal beestjes: Yoghurt, probiotica, synbiotica ....

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram