Bewegen verkleint de kans op allerlei ziekten zoals een beroerte. Na een beroerte blijft bewegen net zo belangrijk. Dat helpt nieuwe ernstige beroertes voorkomen en je herstelt beter.
Sport is gezond. Indien je jarenlang een zittend leven leidt en nauwelijks nog beweegt, kan het echter soms nodig zijn om je vooraf te laten onderzoeken door een arts om na te gaan of er geen gezondheidsrisico's bestaan. Deze test kan je daarbij helpen.
Als je verkouden bent, mag je gerust gaan sporten. Wat inspanning waarbij je je wat in het zweet werkt, kan bijvoorbeeld helpen om de neus tijdelijk los te maken zodat je opnieuw beter kunt ademen.
Maar doe het rustig aan en forceer je niet.
Deze oefening test je acceleratievermogen. Ze meet de tijd in tienden van seconden die nodig is om 5 keer volledig heen en weer over een afstand van 5 meter te sprinten.
Gezond Leven lanceert samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een nationale campagne om het Beweging Op Verwijzing-project bekender te maken bij het grote publiek.
Wandelen is een zeer toegankelijke sport: iedereen kan het, het kost niets en je kan het overal doen, alleen of in gezelschap. En er is nog een extra bonus: wandelen is goed voor je gezondheid en voor je lijn!
Zodra de zon van zich laat horen, gaan we met z'n allen terug de fiets op. Ouders kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een aanhangfiets. Dat is een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken als een soort tandem.
Dat we onze huid in de zomer moeten beschermen tegen overdreven zonlicht, weet ondertussen het kleinste kind. In de bergen moet men zich zo mogelijk nog beter beschermen tegen de UV-straling van de zon.
Op de skipiste moeten je ogen voldoende beschermd zijn. Op grote hoogte is de uv-straling van de zon namelijk heel sterk en door het witte tapijt wordt het zonlicht nog eens extra in je ogen gereflecteerd.
“Naar het werk fietsen, tweemaal daags te nemen, voor het eten.” Het lijkt een bizar voorschrift, toch kan de dokter u sinds 2015 ‘beweging’ voorschrijven, terugbetaald door het ziekenfonds. Al 3.845 patiënten zijn doorverwezen naar een beweegcoach.
De Verenigde Staten hebben nieuwe richtlijnen voor bewegen gepubliceerd in het tijdschrift JAMA. Belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige richtlijn uit 2008: zelfs een klein beetje bewegen levert al heel veel gezondheidswinst op.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van ski- en snowboardblessures: het niveau en conditie van de sporter, de kwaliteit van de sneeuw en de afdalingen en die van het ski- en snowboardmateriaal.
Slechts 10,1 procent van de Vlaamse kleuters voldoet op weekdagen qua tijdsbesteding aan de internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. Op weekenddagen ligt dat zelfs maar op 4,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Gent.
Baringspijn kan angst veroorzaken. Muziek heeft een bewezen effect op pijn- en angstreductie. De Music Care, een muziek app is hier speciaal voor ontwikkeld en is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning.
Jongeren met obesitas hebben baat bij krachttraining tijdens de turnlessen op school, gecombineerd met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn.
Met diaTop.sv wil Sport Vlaanderen personen met diabetes helpen bij het sporten. Het project moet drempels wegnemen die sporters met diabetes kunnen ondervinden.
We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar neuropsycholoog Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen.
De ‘Walkabilityscore-tool’ is een nieuw online instrument dat in kaart brengt in welke mate de mensen in een buurt worden aangezet om zich op een actieve manier te verplaatsen.
Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al eerder aangetoond, maar blijkt nu dus ook te gelden voor mensen die regelmatig sporten en die als fit worden beschouwd.
Twee op drie Vlamingen wil gezonder of minder gaan eten. Bijna drie op vier Vlamingen wil meer bewegen of minder lang stilzitten. De intenties zijn er, maar vooralsnog slagen we er niet in ze te realiseren.
Volgens een nieuwe studie in het New England Journal of Medicine zou screening van jonge voetballers in een aantal gevallen plotse hartdood kunnen voorkomen.
Ruim 1 op de 3 Belgen beweegt onvoldoende. België scoort daarmee onder het internationale gemiddelde. Volgens een studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet beweegt ruim een kwart (27,5 procent) van de wereldbevolking onvoldoende.
Wil je echt iets aan je conditie doen maar heb je geen zin om eindeloos rondjes te lopen in het park of na een lange dag nog te zweten in de fitness? Dan hebben we goed nieuws.