Minder zitten kan nieuwe beroerte voorkomen

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-senior-kine-revalid-oef-sport-03-19.png

nieuws

Bewegen verkleint de kans op allerlei ziekten zoals een beroerte. Na een beroerte blijft bewegen net zo belangrijk. Dat helpt nieuwe ernstige beroertes voorkomen en je herstelt beter. Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Utrecht UMC.  

Jaarlijks krijgen zo’n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.

Voor mensen die een beroerte hebben doorgemaakt, is het voorkomen van een tweede dus heel belangrijk. Een behandeling gericht op het verminderen van zitgedrag is daarbij essentieel. Mensen die heel veel zitten hebben een veertig procent hogere kans op overlijden binnen drie jaar na hun beroerte, in vergelijking met mensen die minder zitten. Het zitgedrag is met name schadelijk wanneer dit meer is dan tien uur per dag, in lange onafgebroken periodes en in combinatie met weinig lichamelijke activiteit.

Twee jaar volgden de wetenschappers patiënten na hun ontslag uit een ziekenhuis of revalidatiecentrum, en brachten hun zit- en beweeggedrag in kaart. Daaruit bleek dat ongeveer 30 procent van de mensen na een beroerte, bijna 80 procent van de dag lang achter elkaar zit én weinig opstaat. Voor deze groep mensen is begeleiding op maat in de eerste maanden na een beroerte waarschijnlijk heel zinvol.

Lees ook: Snel een beroerte herkennen kan levens redden

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram