Zijn 10.000 stappen per dag écht nodig?

123-stappenmeter-10000stappen-08-19.jpg

nieuws

Wanneer je langer wil leven moet je niet persé de magische 10.000 stappen per dag halen. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat oudere vrouwen die dagelijks niet meer dan 4.400 stappen zetten langer leefden dan hun leeftijdsgenoten die minder beweging hadden. 

Bijna 17.000 vrouwen van gemiddeld 72 jaar werden gedurende 7 jaar opgevolgd. In die periode werd hun fysieke activiteit gedurende één week geregistreerd met een soort stappenteller. Ook moesten ze jaarlijks een vragenlijst invullen over eet- en leefgewoonten. 

De vrouwen deden gemiddeld 5.500 stappen per dag. Het risico op vroegtijdig overlijden verminderde bij gemiddeld 4.400 stappen per dag. Bij vrouwen die gemiddeld 7.500 stappen per dag behaalden, lag de vroegtijdige sterfte 42% lager dan bij vrouwen die gemiddeld 2.700 stappen per dag aflegden. Boven die 7.500 stappen werd geen bijkomend voordeel op de overlevingskansen gemeten. Ook de wandelsnelheid had gene invloed op de overlevingskansen: traag of snel bleef hetzelfde.

Deze studie plaatst dan ook een vraagteken bij de wetenschappelijke onderbouw van de streefnorm van 10.000 stappen per dag. Volgens de onderzoekers kan dat streefdoel sommige mensen die dat streefdoel niet halen, zelfs ontmoedigen. Terwijl voor weinig actieve mensen elke vorm van beweging helpt, hoe weinig ook. In Vlaanderen wordt overigens al aan 65-plussers aanbevolen om 8.000 stappen te zetten. 

Omgekeerd moet wie wel actief is en aan 10.000 stappen per dag komt, zijn bewegingsniveau niet terugschroeven. Mogelijk zijn er nog andere voordelen die in deze studie niet gemeten werden, zo stellen de onderzoekers. 

Lees ook: Hoeveel moet je bewegen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram