Joggen helpt tegen burn-out

nieuws

Regelmatig joggen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De studie vond dat werkenden en studenten die drie keer per week een loopsessie deden van een uur (inclusief warming-up en coolingdown) na zes weken minder vermoeid waren. Daarnaast sliepen ze beter, maakten minder cognitieve fouten en hadden minder moeite om inspannende cognitieve taken uit te voeren dan een controlegroep. De lopers voelden zich na afloop van de interventie ook beter in staat om hun werk te doen dan de controlegroep. Deze gunstige effecten hielden aan: ze werden ook nog gevonden twaalf weken na de interventie.

De studie vergeleek bijna 200 proefpersonen verdeeld over twee groepen: een groep die gedurende zes weken drie keer per week rustig liep en een controlegroep die op de wachtlijst bleef staan en na zes weken alsnog ging lopen. Daarnaast werd gekeken naar de relatie tussen lichaamsbeweging en burn-out in een langetermijnstudie onder ruim tweeduizend werknemers.
Opvallend was dat sommige werknemers in de looptherapiegroep nooit begonnen met lopen. Anderen haakten af tijdens de therapie. Daar stond tegenover dat sommige deelnemers uit de controlegroep, tegen de bedoeling in, juist meer gingen bewegen tijdens de wachtperiode. De looptherapie werkte alleen voor werknemers die de hele ‘kuur‘ afmaakten. Het is dus belangrijk dat de looptherapie zo georganiseerd wordt dat deelnemers de loopsessies ook echt kunnen bijwonen.

Uit een andere studie bleek dat deelnemers met meer werkgerelateerde vermoeidheidsklachten minder lichaamsbeweging namen. Tegelijkertijd kregen mensen die meer lichaamsbeweging juist minder werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Hoewel het dus belangrijk is om regelmatig te bewegen bij vermoeidheid, zorgt dezelfde vermoeidheid ervoor dat het lastig is om dit te doen. Ook wijst dit resultaat op een vicieuze cirkel waarin vermoeidheid zorgt voor minder lichaamsbeweging en deze verminderde lichaamsbeweging weer tot meer vermoeidheid en omgekeerd...

Lees ook: Hoe voorkom je een burn-out? Tips geïnspireerd op een lezing van Dirk De Wachter

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram