Tips voor veilig trampolinespringen
In dit artikel
Tips voor veilig trampolinespringen
dossier
Trampolines zijn zeer populair, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Deze ongevallen gebeuren vooral doordat er voor een onveilig toestel gekozen wordt, door het niet correct gebruik ervan of door gebrek aan toezicht. Peuters komen er meestal mee in contact via grotere kinderen. Omdat niet alle ouders direct even enthousiast zijn als hun kroost, zetten we een aantal praktische tips voor je op een rij, zodat je kind veilig trampoline kan springen.
Volgens bepaalde literatuur zouden kinderen jonger dan zes jaar niet mogen springen op een trampoline, omdat ze hun lichaam nog te weinig kunnen controleren.
Waarop let je bij de aankoop?
- Koop een stevige degelijke trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN 71-14. Let met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende (gegalvaniseerde) laag hebben.
- Een ander punt om op te letten, is de beschermrand. Belangrijk is dat deze breed genoeg is, zodat de veren volledig afgedekt worden, en de rand moet dik genoeg zijn (gevuld met foam) om een eventuele val op te vangen.
- Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven. Om dit op een goede en veilige manier te doen, zijn speciale inbouwkits op de markt. Als het niet mogelijk is om de trampoline in te graven, gebruik dan een veiligheidsnet rond de trampoline. Zorg voor een net met een zelfsluitende opening, klittenband of ritsen worden vaak niet dichtgedaan.
- Tuintrampolines hoger dan vijftig centimeter kunnen beter niet worden gebruikt door kinderen onder de zes jaar.
- Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing of de instructies op de verpakking vooraleer de trampoline in gebruik te nemen.
Waar zet je de trampoline neer?
Een veilige trampoline heeft ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline.
- Plaats de trampoline niet te dicht bij een muur, schutting, bomen (geen overhangende takken) of ander speeltoestel.
- De trampoline moet op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Let op de stabiliteit van de trampoline, trek en duw er flink aan.
- Zorg altijd voor een zachte ondergrond (zoals gras, los zand...) als valzone, die aan alle zijden van de trampoline ten minste 2,5 meter breed is.
- Ook is het goed om de trampoline in het zicht te plaatsen, zodat je kan zien welke capriolen je kind uithaalt en indien nodig kan ingrijpen.
Maak afspraken met je kind
Verlies de kinderen op een trampoline niet uit het oog. Toezicht van volwassenen is nodig. Wijs de kinderen op risico's en vertel hen wat mag en niet mag.
- Zorg dat er niets onder de trampoline ligt. De ondergrond moet vrij zijn van scherpe onderdelen en rommel.
- Laat kinderen niet springen zonder toezicht van een volwassene.
- Spreek af met jouw kind welke stunts wel en welke stunts niet mogen.
- Laat bij voorkeur nooit meer dan één persoon tegelijk op de trampoline springen. Laat kinderen zeker geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn.
- Leg aan oudere kinderen uit, dat wanneer ze met jongere kinderen samen springen, ze extra voorzichtig zijn. Kleine kinderen kunnen namelijk makkelijk gelanceerd worden.
Bron
Laatst bijgewerkt: april 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.