Hoe hygiënisch zijn ballenbaden?

123-baby-ballenbad-blij-spelen-04-19.png

nieuws

Ballenbakken of -baden vind je in restaurants, speelplaatsen en winkels. Ballenbaden worden vaak gezien als onhygiënische plekken vol bacteriën. Volgens een recent Amerikaans onderzoek laat de hygiëne inderdaad veel te wensen over. In totaal werden er 31 bacteriën en 1 gist gevonden, waarvan er 9 mogelijk ziekteverwekkend zijn bij mensen met een sterk verminderde weerstand. Er werd echter niet onderzocht hoeveel kinderen er uiteindelijk effectief ziek zijn geworden door het spelen in een ballenbad.

Onderzoek in Nederland door de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) kwam enkele jaren geleden tot het besluit dat er weinig reden tot bezorgdheid is. In totaal werden daarbij 19 ballenbakken geïnspecteerd. Bij 13 bakken werd de hygiëne als goed beoordeeld, 5 werden matig bevonden en 1 slecht. Ballenbakken in de buurt van restaurants scoren het slechtst wat betreft hygiëne, ballenbakken bij winkels werden allemaal als goed beoordeeld. 

De meeste ballenbakken worden periodiek schoongemaakt, variërend van maandelijks tot jaarlijks. Ballenbakken gereinigd door een extern bedrijf, hebben over het algemeen een betere hygiëne dan ballenbakken die door de eigenaar zelf worden gereinigd. Reinigen van de ballenbak wordt met water of allesreiniger uitgevoerd. Tenminste 8 ballenbakken worden na reinigen ook nog gedesinfecteerd. Desinfectie van de ballenbak verhoogt niet de hygiëne en is onder normale omstandigheden dan ook overbodig. De frequentie van reiniging heeft weinig invloed op de hygiëne van de ballen in de ballenbak. Niettemin wordt regelmatige reiniging van de ballenbak aanbevolen voor het verwijderen van vuil, aangezien de hygiëne van de vloer van de meeste ballenbakken matig tot onvoldoende is. 

Bron
www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(18)30985-4/fulltext
www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/are-childrens-ball-pits-really-riddled-killer-germs/
www.nvwa.nl/documenten/consument/consumentenartikelen/non-food/speeltoestellen/hygiene-ballenbakken


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram