Hoe hygiënisch zijn ballenbaden?

Laatst bijgewerkt: april 2019
123-baby-ballenbad-blij-spelen-04-19.png

nieuws

Ballenbakken of -baden vind je in restaurants, speelplaatsen en winkels. Ballenbaden worden vaak gezien als onhygiënische plekken vol bacteriën. Volgens een recent Amerikaans onderzoek laat de hygiëne inderdaad veel te wensen over. In totaal werden er 31 bacteriën en 1 gist gevonden, waarvan er 9 mogelijk ziekteverwekkend zijn bij mensen met een sterk verminderde weerstand. Er werd echter niet onderzocht hoeveel kinderen er uiteindelijk effectief ziek zijn geworden door het spelen in een ballenbad.

Onderzoek in Nederland door de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) kwam enkele jaren geleden tot het besluit dat er weinig reden tot bezorgdheid is. In totaal werden daarbij 19 ballenbakken geïnspecteerd. Bij 13 bakken werd de hygiëne als goed beoordeeld, 5 werden matig bevonden en 1 slecht. Ballenbakken in de buurt van restaurants scoren het slechtst wat betreft hygiëne, ballenbakken bij winkels werden allemaal als goed beoordeeld. 

De meeste ballenbakken worden periodiek schoongemaakt, variërend van maandelijks tot jaarlijks. Ballenbakken gereinigd door een extern bedrijf, hebben over het algemeen een betere hygiëne dan ballenbakken die door de eigenaar zelf worden gereinigd. Reinigen van de ballenbak wordt met water of allesreiniger uitgevoerd. Tenminste 8 ballenbakken worden na reinigen ook nog gedesinfecteerd. Desinfectie van de ballenbak verhoogt niet de hygiëne en is onder normale omstandigheden dan ook overbodig. De frequentie van reiniging heeft weinig invloed op de hygiëne van de ballen in de ballenbak. Niettemin wordt regelmatige reiniging van de ballenbak aanbevolen voor het verwijderen van vuil, aangezien de hygiëne van de vloer van de meeste ballenbakken matig tot onvoldoende is. 

Bron
www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(18)30985-4/fulltext
www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/are-childrens-ball-pits-really-riddled-killer-germs/
www.nvwa.nl/documenten/consument/consumentenartikelen/non-food/speeltoestellen/hygiene-ballenbakken
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram