kanker

Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

nieuws 8/02/2021

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven vaak geen klachten. Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Video: Hysteroscopie

video 20/08/2019

Is een hysteroscopie pijnlijk? Hoe ziet een hysteroscoop waarmee ze via je vagina naar binnen gaan, eruit. En wat voel je wel en niet tijdens het baarmoederonderzoek?

lees meer »

Hoe groot is uw kans op dikkedarmkanker?

nieuws 29/02/2016

Ongeveer 1 op 20 Belgen krijgt dikkedarmkanker. 19 op 20 krijgt het dus niet. Alleen valt vooraf niet te voorspellen of u bij die 19 behoort. Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontwikkelen van darmkanker. Verschillende factoren dragen hiertoe bij, maar ze zijn nog niet allemaal bekend.

lees meer »

Verfijnde test voor eierstokkanker

nieuws 22/02/2016

Wetenschappers van het UZ Leuven en het International Ovarian Tumor Analysis-team hebben een verfijnde test voor de opsporing van eierstokkanker ontwikkeld. Zo kunnen alle patiënten nu een accurate diagnose krijgen, waar vroeger 20 tot 25% niet kon geholpen worden.

lees meer »

Video: Wat is dikkedarmkanker?

video 22/12/2021

In deze animatie leggen we uit wat dikkedarmkanker is en wat de symptomen ervan zijn. We bespreken wanneer je een verhoogd risico hebt op kanker in de dikke darm en hoe de diagnose wordt gesteld.

lees meer »

Sterke toename huidkanker

nieuws 18/05/2021

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is volgens KWF sterk toegenomen. In 2004 waren er in Nederland 28.000 nieuwe gevallen van huidkanker. De afgelopen jaren is dit gestegen tot meer dan 50.000.

lees meer »

Video : Baarmoederkanker

video 11/05/2016

Wat is baarmoederkanker eigenlijk precies? In deze animatie wordt uitgelegd wat de risicofactoren, zoals tamoxifen, en de mogelijke symptomen zijn.

lees meer »

Sneller resistent voor geneesmiddel tegen borstkanker

nieuws 9/07/2022

Patiënten met hormoongevoelig borstkanker kunnen sneller resistent worden voor het geneesmiddel tamoxifen. Dit blijkt uit Amerikaans-Nederlands onderzoek. Uit het onderzoek blijkt met name dat het eiwit APOBEC3B mogelijk de resistentievorming tegen tamoxifen stimuleert.

lees meer »

12 manieren om het risico op kanker te verminderen

nieuws 3/02/2016

Het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology publiceerde in december 2015 een speciaal nummer over de vierde editie van de European Code Against Cancer. Deze Europese Kankercode werd opgesteld door een wetenschappelijk comité onder leiding van het International Agency for Research on Cancer.

lees meer »

18 bewezen risicofactoren voor kanker

nieuws 29/01/2016

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt op basis van onderzoek bij mens en dier lijsten op van stoffen die zeker kankerverwekkend zijn (categorie 1), die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn (categorie 2A)

lees meer »

Kanker: toeval of eigen schuld?

nieuws 29/01/2016

De meeste kankers ontstaan niet door roken, overgewicht, ongezonde voeding enzovoorts maar door toeval, schreven wetenschappers begin 2015. Onzin, zo reageerden andere wetenschappers eind vorig jaar: omgevingsfactoren zijn bepalend. Wie heeft gelijk?

lees meer »

Vetweefsel in de borst stimuleert tumorgroei

nieuws 9/06/2021

Het vetweefsel van de borst speelt een belangrijke rol bij de progressie van borstkanker, zeker bij vrouwen met overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan het UZ Gent. Uit het onderzoek blijkt dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, in wisselwerking treedt met de tumor.

lees meer »

Een nieuwe test voor de screening van prostaatkanker

nieuws 19/01/2016

Volgens een studie van het Zweedse Karolinska Institutet die werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet Oncology, is er een nieuwe test om prostaatkanker op te sporen, die beduidend beter zou werken dan de klassieke “dosering van PSA”.

lees meer »

Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen hpv-vaccins

nieuws 15/03/2022

Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) verhoogt niet het risico op twee zeldzame syndromen bij jonge vrouwen: complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, een chronischepijnsyndroom dat een ledemaat treft) en posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom,

lees meer »

Zestien vragen over jodiumtabletten bij een nucleair ongeval

nieuws 29/08/2019

Bij een ernstige nucleaire of radiologische noodsituatie ten gevolge van bijvoorbeeld een incident in een kerncentrale, een incident tijdens de productie, het transport en het gebruik van radioactieve stoffen of sommige terroristische aanslagen, kan radioactief jodium vrijkomen in de atmosfeer,

lees meer »

Bevolkingsonderzoek kanker: positieve resultaten

nieuws 2/12/2015

In 2014 kregen 406.913 vrouwen een uitnodiging voor een screeningsmammografie. Bijna de helft (48%) ging hierop in. Telt men daar de vrouwen bij die buiten het bevolkingsonderzoek een screeningsmammografie krijgen of die uitgesloten zijn van deelname (bijvoorbeeld omdat ze in behandeling zijn), dan betekent dat 65%.

lees meer »

Minder controle bij familiaire darmkanker veilig

nieuws 2/12/2015

Mensen met familiaire dikkedarmkanker kunnen hun darmen elke vijf à zes jaar laten controleren op voorstadia van darmkanker. Die frequentie is hoog genoeg om ontsporende cellen tijdig te ontdekken en te verwijderen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

lees meer »

Kanker ontdekken via de bloedplaatjes?

nieuws 30/11/2015

Volgens een artikel in het prestigieuze tijdschrift Cancer Cell hebben onderzoekers van de VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam een techniek op punt gezet die kanker kan opsporen door een enkele druppel bloed te analyseren.

lees meer »

Wat kunt u doen als er te veel radon in uw huis zit?

nieuws 20/08/2019

Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat van nature aanwezig in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram