Verhoogt alcohol de kans op huidkanker?

123-vergrootgl-huidk-melanoom-06-16.jpg

nieuws Volgens een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition and Cancer, verhoogt alcoholgebruik het risico op huidkanker (Plaveiselcelcarcinoom, PCC, de meest voorkomende vorm van huidkanker).

Een studie in de British Journal of Dermatology uit 2014 had het verband tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van huidkanker al aangetoond. Hier ging het om een ander type huidkanker: het melanoom. Nu wordt deze link ook aangetoond voor het basocellulair carcinoom, een minder agressieve huidkanker, die echter veel vaker voorkomt dan het melanoom.
Uit het onderzoek blijkt dat alcoholdrinkers een hoger risico hebben op PCC dan geheelonthouders. Hoe meer alcohol, hoe groter het risico. Elk extra glas alcohol dat iemand per dag gemiddeld drinkt (12,8 g) verhoogt het risico op PCC met 22 procent. 2 à 3 procent van alle PCC’s zou te wijten zijn aan alcohol. Het risico lag bij vrouwen hoger dan bij mannen, bij wie het aantal PCC’s pas steeg bij de zwaarste drinkers (meer dan 20 g alcohol per dag).

Er zijn twee mechanismes die dit schadelijke effect verklaren. Wanneer men alcohol inneemt, absorbeert het lichaam ethanol, dat ons organisme omzet in acetaldehyde. Deze stof staat niet alleen bekend om zijn kankerbevorderende eigenschappen, maar maakt de huid ook gevoeliger voor UV-stralen. Daarnaast onderdrukt alcohol het immuunsysteem, waardoor het minder doeltreffend kankercellen zal kunnen vernietigen.

Laatst bijgewerkt: juni 2016
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram