Metabool syndroom voorspelt darmkanker

nieuws Grootschalige data-analyse heeft een nieuwe voorspeller voor darmkanker aangewezen: het metabool syndroom. Dat blijkt uit een model dat ontwikkeld is aan de universitaire ziekenhuizen UMC Utrecht, LUMC en VUmc.

Bij darmkanker is een zo vroeg mogelijke opsporing en diagnose belangrijk voor de overlevingskansen. Het onderzoeksteam ontwikkelde met nieuwe technieken van grootschalige data-analyse een voorspellend model voor darmkanker.

De techniek maakt het volgens de onderzoekers op termijn mogelijk om bij een individuele patiënt met klachten een risicoberekening te maken, op basis van routine-dossiergegevens. Op grond daarvan kan de huisarts beslissen om de patiënt wel of niet voor verder onderzoek door te sturen.

Onderscheidende factoren zoeken
De onderzoekers zochten naar onderscheidende patronen in ruim 263.000 patiëntendossiers uit Amsterdam, Utrecht en Leiden. 1.292 patiënten van die ruim 263.000 hadden de diagnose darmkanker gekregen. De informatici vergeleken deze twee groepen (wel/geen darmkanker) door software in de data te laten zoeken naar de verschillen in de aanloop naar de diagnose.

Zo hebben de onderzoekers bekende voorspellers voor darmkanker herbevestigd (leeftijd, ijzertekort, obstipatie) én nieuwe gevonden. Het metabool syndroom (een stofwisselingsaandoening die te beschouwen is als een voorstadium van diabetes type 2) is bijvoorbeeld zo’n nieuwe voorspeller. Er was al wel een relatie bekend tussen darmkanker en het metabool syndroom, maar het was nog niet eerder gelukt dat metabool syndroom als voorspeller van darmkanker zinvol in een ‘beslismodel’ te gebruiken.

Laatst bijgewerkt: december 2022
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram