Geen bewijs voor verband tussen deodorant en borstkanker

123-vr-badk-hyg-geur-deodor-10-16.jpg

nieuws In de pers zijn opnieuw berichten verschenen over een mogelijk verband tussen deodoranten die aluminium bevatten en borstkanker. Aanleiding is een Zwitsers onderzoek in het International Journal of Cancer dat een dergelijk verband zou aantonen.

Het gaat hier evenwel om een experimenteel onderzoek op muizen waarbij menselijke borstklierklieren werden nagebootst en ingeplant. De muizen kregen langdurig aluminiumchloride toegediend op die klier, wat zorgde voor tumorvorming.

In een reactie op deze studie zegt de Borstkankervereniging Nederland dat deze studie helemaal niet aantoont dat aluminium houdende deodorant bij de mens tot meer kans op borstkanker leidt. Wel kan het resultaat van deze studie aanleiding zijn voor nader onderzoek bij muizen waarbij aluminium niet wordt ingespoten, maar direct op de huid wordt aangebracht. Daarnaast is het van belang dat er aanvullend epidemiologisch onderzoek wordt gedaan bij mensen. En dat er een vergelijking wordt gedaan tussen groepen mensen die wel en geen aluminium houdende deodorant gebruiken.

De Borstkankervereniging ziet geen enkele reden voor ongerustheid over het gebruik van deodorant in relatie tot het krijgen van borstkanker.
Eerder dit jaar publiceerde ook het Nederlandse KWF een standpunt dat deodoranten veilig kunnen gebruikt worden. De Stichting verwees daarbij onder meer naar onderzoek van zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute die geen relatie hebben gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is.

Ook de parabenen in deodoranten vormen geen extra risico, aldus de KWF. Het is zeer onwaarschijnlijk dat parabenen die op de huid via cosmetica worden aangebracht het borstweefsel kunnen bereiken.
Bovendien heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan dus veilig gebruikt worden.

Bronnen:

www.kwf.nl

onlinelibrary.wiley.com


Laatst bijgewerkt: november 2019
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram