Forse stijging dikkedarmkanker in Vlaanderen

123-dr-colonkanker-darmk-11-16.jpg

nieuws In 2014 werden in België 67.820 nieuwe diagnoses van kanker gesteld, waarvan 35.948 bij mannen en 31.872 bij vrouwen. De drie meest frequente tumoren bij mannen zijn nog steeds prostaat-, long- en dikkedarmkanker. Bij vrouwen zijn dit borst-, dikkedarm- en longkanker. Deze kankers vormen samen 54% van alle kankerdiagnoses bij mannen en vrouwen.

Dikkedarmkanker
Opvallend in deze nieuwe cijfers is de plotse toename met 21% van dikkedarmkanker in Vlaanderen ten opzichte van 2013 (5.463 diagnoses in 2013 en 6.605 diagnoses in 2014). Hiermee komt dikkedarmkanker voor het eerst meer voor dan longkanker en wordt het de tweede meest frequente tumor bij mannen na prostaatkanker. Bij vrouwen blijft dikkedarmkanker de tweede meest frequente tumor.

Het goede nieuws is dat deze forse stijging bijna uitsluitend te wijten is aan de toename van dikkedarmkanker in een vroeg stadium bij de 55- tot 74-jarigen. De toename in deze leeftijdsgroep is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker dat eind 2013 startte. Via een test die bloed opspoort in de stoelgang kunnen 56- tot 74-jarigen zich laten screenen voor dikkedarmkanker.

De cijfers van de Stichting Kankerregister tonen aan dat het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zijn start niet gemist heeft.

Laatst bijgewerkt: februari 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram