Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

WHO: ‘Hete dranken vergroten mogelijk kans op kanker, koffie niet’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Goed nieuws voor de koffiedrinkers: koffie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet langer beschouwd als kankerverwekkend. Te hete dranken vormen volgens de WHO wel een gevaar: ze verhogen mogelijk de kans op kanker.


Een onderzoeksgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie, de International Agency for Research on Cancer (IARC), onderzocht of koffie kankerverwekkend is. Koffie staat sinds 1991 op de lijst van mogelijke carcinogenen. Volgens het IARC blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er te weinig bewijs is om een link en kanker te bewijzen. Koffie wordt daarom van die lijst geschrapt.

Het IARC vond wel aanwijzingen dat het drinken van warme dranken de kans op kanker vergroot. ‘Het hangt niet van de drank af, maar wel van de temperatuur’, stelt epidemiologe Dana Loomis.

65 graden Celsius
Het verhoogde risico geldt alleen als de drank 65 graden Celsius of warmer is. Vooral in het Midden-Oosten en bepaalde Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen, wordt regelmatig thee gedronken die warmer is dan 65 graden Celsius. In die landen werd een hoger percentage aan mensen met slokdarmkanker vastgesteld.

‘Geniet van je koffie of mate (een infusie die vooral in Zuid-Amerika populair is), maar zorg er dus voor dat die niet te warm is’, zegt onderzoekster Mariana Stern. ‘Er is bewijs dat hete dranken kunnen bijdragen aan celbeschadiging in de slokdarm.’

Artikel uit Het Nieuwsblad


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram