kanker

Nieuwe test voor chronische leverziekten

nieuws 1/03/2023

Met een nieuwe bloedtest kunnen professionele zorgverleners hepatitis, fibrose en cirrose opsporen en monitoren. De test bepaalt ook de kans op hepatocellulair carcinoom, een moeilijk te diagnosticeren vorm van leverkanker.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

54 procent Belgen vreest ooit kanker te krijgen

nieuws 29/05/2017

54 procent van de Belgen vreest ooit geconfronteerd te worden met kanker. Het gevolg van kanker waarvoor ze het meeste schrik hebben – overlijden buiten beschouwing gelaten – is de fysieke pijn (24 %), gevolgd door de consequenties voor familie en naasten (22 %) en vermindering van de levenskwaliteit (21 %).

lees meer »

Zonnebrand

dossier 9/06/2021

Wanneer we mogen genieten van onze welverdiende vakantie bestaat de kans dat we ons laten verrassen door de hevige zon.

lees meer »

Video: Borstreconstructie na kanker: wat is een redelijk ereloon ?

video 12/05/2017

14 tot 20% van de vrouwen die een borstoperatie hadden omwille van kanker, kiest voor een borstreconstructie. In theorie wordt deze ingreep terugbetaald door de ziekteverzekering. De laatste jaren is er echter een wijd verspreid ongenoegen over de ‘esthetische supplementen’ die bijkomend voor de operatie worden aangerekend, o.a. voor de autologe reconstructies.

lees meer »

Hoger risico op darmkanker door antibiotica

nieuws 17/05/2017

Langdurig antibioticagebruik leidt tot een hoger risico op darmkanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Gut BMJ. De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 16.000 vrouwen van 60 jaar en ouder uit de Amerikaanse Nurses Health Study.

lees meer »

Mei is Actiemaand Baarmoederhalskanker

nieuws 17/11/2019

Tijdens de maand mei organiseren de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker te benadrukken.

lees meer »

Video: HPV: wat is het?

video 25/04/2017

HPV is de afkorting van Humaan Papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Een uitleg over wat het virus precies is.

lees meer »

Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend

nieuws 18/04/2017

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend. Dat zegt het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Het International Agency for Research on Cancer (IARC) oordeelde eerder dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is.

lees meer »

Helpt mediterraan dieet tegen borstkanker?

nieuws 5/08/2019

Na de overgang een mediterraans dieet volgen, voorkomt een derde van een specifieke vorm van hormoongevoelige borstkanker. Dat zou blijken uit een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Maastricht in het International Journal of Cancer.

lees meer »

Welke kleding beschermt tegen de zon?

nieuws 18/05/2021

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen.

lees meer »

Minder kans op kanker door gebruik anticonceptiepil ?

nieuws 14/04/2017

Vrouwen die de anticonceptiepil hebben gebruikt, lopen minder kans om op latere leeftijd kanker te krijgen. Uit onderzoek aan de universiteit van Aberdeen in Schotland blijkt dat vrouwen die de pil gebruikten tijdens hun vruchtbare jaren (gemiddeld gedurende 3,5 jaar), minder kans hebben op darm-, baarmoederslijmvlies- en eierstokkanker.

lees meer »

ColonoKit: Nieuwe test voor darmkanker

nieuws 12/04/2017

De ColonoKit spoort darmkanker op aan de hand van een eenvoudige bloedtest. De test werd ontwikkeld door wetenschappers van het VIB en DNAlytics. Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld, en de tweede dodelijkste kanker.

lees meer »

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig
dossier 28/08/2019

Een poliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen kunnen op meerdere plaatsen ontstaan zoals de darmen, de maag, de neus en de blaas. Ze kunnen allerlei vormen (plat als een knoop, een bolletje, met een steeltje als een paddestoel...) en maten hebben, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

lees meer »

1 op de 5 vrouwen heeft lichte klachten na uitstrijkje

nieuws 9/03/2017

Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat nemen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgt te maken met lichamelijke klachten na het onderzoek of na een vervolgbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse universitair Erasmus Medisch Centrum.

lees meer »

Ademtest voor maag- en slokdarmkanker?

nieuws 3/03/2017

Volgens onderzoekers van het Imperial College London en het Karolinska Institutet in Zweden is maag- en slokdarmkanker op te sporen via een ademtest, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift EOS.

lees meer »

Video: Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

video 15/01/2021

In deze animatie laten we zien hoe een uitstrijkje wordt gemaakt. Bij vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar wordt dit inwendig onderzoek uitgevoerd om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Ook vertellen we meer over de mogelijk uitslagen van een uitstrijkje.

lees meer »

Kunnen moedervlekken kwaad ?

nieuws 21/02/2017

Moedervlekken of pigmentvlekken zijn licht tot donker bruin gekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid. Ze kunnen groot of klein zijn, vlak of bol, rond, ovaal of rafelig en zijn soms ook behaard. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.Moedervlekken of naevus zijn een normaal verschijnsel.

lees meer »

Schrijven helpt bij verwerken kanker

nieuws 13/02/2017

Schrijven helpt ex-kankerpatiënten om het eigen leven in kaart te brengen en beter om te gaan met de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het VUmc Cancer Center Amsterdam. Veel mensen ervaren na de behandeling van kanker dat er allerlei levensvragen op hen af komen.

lees meer »

Nieuwe generatie immunotherapie voor kanker wordt sneller terugbetaald

nieuws 13/02/2017

In ons land was de tegemoetkoming voor de nieuwe types immunotherapie tot eind 2016 voorbehouden voor patiënten met een vergevorderd melanoom. Sinds 1 januari 2017 werd een versnelde procedure ingevoerd die tegemoetkoming voor immunotherapie ook mogelijk maakt voor patiënten met long- en nierkanker en met een Hodgkin-lymfoom.

lees meer »

Verhoogt veel seks de kans op baarmoederhalskanker?

nieuws 8/02/2017

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Elke vrouw die besmet is met het HPV-virus kan baarmoederhalskanker krijgen. Iedereen die seksueel actief is kan het humaan papillomavirus oplopen, het is namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die erg besmettelijk is.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram