kanker

Zelftesten baarmoederhalskanker zijn betrouwbaar

nieuws 11/02/2019

Als vrouwen bij zichzelf een uitstrijkje maken met een zelftest, levert dat net zulke goede resultaten op als het klassieke uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit het IMPROVE-onderzoek onder veertienduizend Nederlandse vrouwen, dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology.

lees meer »

Wie kanker overleeft, krijgt vaak hartproblemen

nieuws 8/02/2019

Tot een kwart van de patiënten die kanker hebben overleefd, krijgt in de weken, maanden of ­jaren nadien hartproblemen. “Er is betere opvolging nodig”, zegt cardioloog Patrizio Lancellotti (Universiteit Luik). “Dokters zeggen nu te snel: De kanker is weg, u bent van alles af.”

lees meer »

Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet
dossier 28/08/2019

Borstcorrectie of -vergroting met eigen vet (lipofilling, autologe borstaugmentatie of autologe vettransplantatie) is een relatief nieuwe operatietechniek om de borsten iets te vergroten, of om afwijkingen van de borst te corrigeren na een borstsparende operatie of na een borstrecontructie.

lees meer »

Prostaatkanker in woord en beeld

nieuws 26/12/2018

De Belgische Vereniging voor Urologie publiceert op haar website een uitgebreide leermodule voor patiënten over diagnose en behandeling van prostaatkanker.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hebben alle 80+ mannen prostaatkanker?

nieuws 1/02/2019

De overgrote meerderheid van de mannen van 80 jaar en ouder heeft inderdaad prostaatkanker. Maar dat is slechts zelden de oorzaak van overlijden, aldus wetenschappers van het universitair medisch centrum UMC Utrecht.

lees meer »

Slokdarm- en pancreaschirurgie alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen

nieuws 18/02/2020

Ziekenhuizen die nog complexe slokdarm- of pancreaschirurgie willen uitvoeren, moeten een minimum aantal operaties per jaar voor uitvoeren. Het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) heeft in 2014 het rapport Organisatie van de zorg voor volwassenen met een zeldzame of complexe kanker gepubliceerd.

lees meer »

AMTRA: een app voor kankerpatiënten

nieuws 19/12/2018

Kankerpatiënten van de oncologische centra van het UZAntwerpen, AZ Maria Middelares, Grand Hôpital de Charleroi, Clinique St Elisabeth Namur en CHU Montgodinne kunnen thuis begeleid worden via een smartphone applicatie.

lees meer »

Colonkanker-test

testen 8/08/2019

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dat verhoogt de kans op volledig herstel.

lees meer »

Kankerbehandeling leidt tot cognitieve achteruitgang

nieuws 19/12/2018

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cancer bevestigt dat een kankerbehandeling soms kan leiden tot cognitieve achteruitgang. Deze cognitieve veranderingen zijn soms tijdelijk en kunnen voor een bepaalde periode cognitieve klachten veroorzaken (problemen met het ‘denkwerk’ en het uitvoeren daarvan).

lees meer »

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker

nieuws 19/12/2018

De huidige richtlijn voor de diagnostiek van prostaatkanker schrijft echogeleide weefselprikken voor om vast te stellen of bij patiënten met een verhoogde PSA-waarde sprake is van kanker. Hierbij wordt er met een naald op twaalf plekken in de prostaat een stukje weefsel afgenomen.

lees meer »

De helft van de kankers in België treffen 70-plussers

nieuws 13/12/2018

In 2016 waren er in België 68.216 nieuwe diagnoses van kanker, waarvan 36.243 bij mannen en 31.973 bij vrouwen. 70-plussers vertegenwoordigen momenteel 13 procent van de totale Belgische bevolking, toch vallen elk jaar ongeveer de helft van de nieuwe kankers (46% of 31.053) binnen deze leeftijdsgroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister.

lees meer »

Plaspil verhoogt kans op huidkanker

nieuws 11/12/2018

Patiënten met hoge bloeddruk die met de plaspil hydrochloorthiazide worden behandeld, moeten hun huid regelmatig controleren en verdachte huidletsels melden. Bescherming tegen zonnestralen en UV-stralen is bijzonder belangrijk voor deze patiënten.

lees meer »

Krijg je borstkanker door het dragen van beugelbeha?

nieuws 19/11/2018

Borstkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Op diverse websites wordt beweerd dat er een verband is tussen het dragen een beugel-bh en borstkanker. Door het dragen van een beugel-bh worden de lymfevaten in je oksels door de beugel mogelijk afgesloten.

lees meer »

Cursus over voeding en kanker online

nieuws 17/11/2019

Wageningen University ontwikkelde in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de cursus Nutrition and Cancer. Met deze cursus wordt essentiële kennis over de rol van voeding bij de preventie en overleving van kanker wereldwijd aangeboden.

lees meer »

UZ Brussel / Nieuwe behandeling melanoompatiënten

nieuws 10/10/2018

In het UZ Brussel werd in het kader van een studie voor het eerst een melanoompatiënt behandeld met een ‘intelligent anti-kanker virus’ in combinatie met dendritische cellen (lichaamseigen cellen die kankercellen aanvallen en onschadelijk maken).

lees meer »

Verhoogt een tatoeage de kans op kanker?

nieuws 28/09/2018

Tatoeages zijn populairder dan ooit. Maar ze zijn niet zonder gevaar. Ze kunnen een infectie of een allergische reactie veroorzaken. En mogelijk verhogen ze ook het risico op kanker, al is dat risico wel zeer klein.

lees meer »

Adviezen over chemotherapie tijdens zwangerschap

Adviezen over chemotherapie tijdens zwangerschap
dossier 25/09/2018

Wanneer bij een zwangere vrouw kanker wordt vastgesteld, moet de zwangerschap in de meeste gevallen niet afgebroken worden en moet ook de behandeling niet uitgesteld worden uit bezorgdheid over de effecten van een kankerbehandeling op het ongeboren kind.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram