25 procent van de kankeroverlevers lijdt aan hart- en vaatziekten

123-txt-stet-kanker-ca-06-18.jpg

nieuws

Dankzij een betere behandeling zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten sterk toegenomen. Twee van de drie kankeroverlevers zijn ouder dan 65 jaar en voornamelijk vrouwen. Ongeveer 25 procent van hen lijdt na hun kankerbehandeling ook aan hart- en vaatziekten, afhankelijk van het type kanker en de behandeling. Het is bekend dat ze vaak overlijden aan hart- en vaatziekten of dat hun cardiovasculaire ziekte zich sneller ontwikkelt. Zowel radiotherapie als chemotherapie kunnen schadelijke effecten hebben op het cardiovasculaire systeem. Die bijwerkingen treden niet alleen tijdens de behandeling op, maar kunnen zich ook lang na de behandeling manifesteren. 

Voor de kankerbehandeling moeten de risicofactoren die kunnen leiden tot cardiovasculaire complicaties geïdentificeerd worden. Daarnaast moet de cardiovasculaire gezondheid geoptimaliseerd worden om een veilige kankerchirurgie uit te voeren en een optimale kankertherapie mogelijk te maken. Tijdens de kankerbehandeling is een vroegtijdige behandeling van cardiovasculaire complicaties noodzakelijk. Na de behandeling moet een preventiestrategie worden uitgetekend, moet een screening op complicaties die zich pas laat manifesteren plaatsvinden en moet het risico op cardiovasculaire complicaties bij patiënten bekeken worden. 

Om het risico op of de gevolgen van cardiovasculaire aandoeningen te verlagen, moeten zowel de gezondheid en het gedrag van de patiënt als mogelijke risicofactoren in de gaten gehouden worden. De kwaliteit van het dieet, lichaamsbeweging, rookgewoontes, BMI, bloeddruk, totale cholesterol of bloedglucosewaarde spelen hierbij voor de patiënt een belangrijke rol. 

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram