Steeds meer dikkedarmkankers bij jongvolwassenen in Europa

123m-buik-darm-10-4.jpg

nieuws

Terwijl het optreden van dikkedarmkanker bij volwassen van 50 jaar en ouder daalt, zien we precies het tegenovergestelde bij de jongvolwassenen in Europa. Deze toename verloopt momenteel echter niet homogeen in heel Europa en werd ook niet vastgesteld voor België.

De studie die werd gepubliceerd in het British Medical Journal in mei 2019 gaf een overzicht van de trends op het vlak van incidentie en sterftecijfer door dikkedarmkanker bij personen jonger dan 50 jaar. 

  • De grootste stijging van de frequentie van dikkedarmkanker was bij personen tussen 20 en 29 jaar, gevolgd door de personen van 30 tot 39 jaar en de personen van 40 tot 49 jaar. 
  • Het sterftecijfer daalde bij patiënten tussen 30 en 39 jaar en tussen 40 en 49 jaar. 

De oorzaken van deze trend moeten nog worden onderzocht. Onder meer overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en alcoholgebruik zijn factoren die het risico op dikkedarmkanker verhogen. Die drie factoren komen vaak voor in Europa en duiken al in een vroeg stadium van het leven op. Is er dan een oorzakelijk verband? Dat moet verder onderzocht worden.

Als die trend aanhoudt, zou dit kunnen leiden tot de herziening van de aanbevelingen op het vlak van opsporing. De eerste opsporingsonderzoeken voor dikkedarmkanker worden momenteel aanbevolen vanaf 50 jaar. 

Meer info
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31097539
www.univadis.be/oncology-news/373/Colorectal-cancer-on-the-rise-among-young-adults-in-Europe
www.kanker.be/nieuws/steeds-meer-dikkedarmkankers-bij-jongvolwassenen-europa-moeten-we-de-leeftijd-voor-de-eerste


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram