Mag je vlees eten als je kanker hebt of hebt gehad?

123-vlees-bbq-worst-04-19.png

nieuws

Ja, dit mag. Er is onderzoek gedaan onder patiënten met darmkanker die minder vlees aten of stopten met vlees eten na hun diagnose en patiënten die evenveel vlees bleven eten na hun diagnose. Er werden geen verschillen gevonden tussen deze groepen op overleving.

We maken onderscheid tussen verschillende soorten vlees: wit vlees en rood vlees. Wit vlees mag je sowieso eten. Rood vlees zoals rund-, varkens- en lamsvlees, is een goede bron van eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer en kan daarmee bijdragen aan een gezonde voeding. Wel toont onderzoek aan dat het eten van te veel rood vlees en het eten van bewerkt vlees het risico op dikkedarmkanker vergroot. Om die reden raadt het Wereld Kanker Onderzoeksfonds aan om matig te zijn met vlees en wekelijks niet meer dan 350 – 500 gram rood vlees te eten. Voor bewerkt vlees, zoals vleeswaren is geen veilige hoeveelheid gevonden waarbij het risico op dikkedarmkanker niet wordt verhoogd. 

Je kan er ook voor kiezen om geen of minder vlees te eten. Bij patiënten met kanker kan vlees soms tegen gaan staan, soms smaakt het anders. Je kan dan prima zonder vlees, als je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. Producten zoals  vis, kip, kaas,  ei of vegetarische vervangers zoals tofu en tempeh zijn goede alternatieven voor vlees. Melk en melkproducten, volkerenproducten, noten en peulvruchten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers.

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram