Kankerpatiënten krijgen kosten voor invriezen ei- of zaadcellen terugbetaald

123-ivf-invriezen-stikstof-06-19.png

nieuws

Een behandeling tegen kanker kan de vruchtbaarheid aantasten. Dankzij oncofreezing hoeven patiënten hun kinderwens niet op te bergen. Het Riziv betaalt die procedure terug, maar zorgverleners weten dat niet altijd.

Jonge patiënten die de diagnose kanker krijgen, moeten snel beslissen. De interventies om hun vruchtbaarheid te bewaren, worden uitgevoerd voor de behandeling tegen kanker start. De patiënten laten ei- of zaadcellen wegnemen, invriezen en bewaren. Bij kinderen die nog niet in de puberteit zitten, worden eierstok- of testikelweefsels ingevroren.

Goedkoop is dat niet, maar op 1 mei 2017 sloot het Riziv een conventie af met de erkende fertiliteitscentra. Sindsdien dekt het Riziv de kosten voor patiënten die voor een chemobehandeling staan. Zij betalen alleen het remgeld van de raadplegingen. Op 1 september 2018 werd de conventie uitgebreid. De terugbetaling geldt voortaan ook voor vrouwen met een borderline eierstoktumor en patiënten die door een niet-oncologische hematologische ziekte een stamceltransplantatie moeten ondergaan.

Welke patiënten komen in aanmerking?
De tegemoetkoming geldt voor patiënten die een behandeling krijgen met mogelijk gonadotoxische producten:
bij een neoplastische aandoening van een orgaan (solide tumor)
bij een hematopoëtische of ganglionaire aandoening (leukemie, lymfoom, multipel myeloom …)
patiënten met testiskanker die geen radio-of chemotherapeutische behandeling krijgen
patiënten met borderline ovariumtumor(en)
bij een preventieve ovariëctomie als gevolg van een hoog risico op borst- en /of eierstokkanker bij draagsters van een genetische mutatie
patiënten met hematopoëtische aandoening die een stamceltransplantatie noodzakelijk maken.

Welke interventies zijn mogelijk?
Een man kan maximaal drie spermastalen laten invriezen of één keer TESE-materiaal laten invriezen en bewaren voor tien jaar. De afname moet ten laatste gebeuren op de dag vóór zijn 45ste verjaardag.
Een prepubertaire jongen kan één keer testiculair weefsel laten invriezen en bewaren voor tien jaar.
Een vrouw kan één keer eicellen laten invriezen via ovariële stimulatie en bewaren voor tien jaar. De wegname van de eicellen moet ten laatste gebeuren op de dag voor haar 38ste verjaardag. Het is ook mogelijk om één keer ovarieel weefsel in te vriezen als stimulatie niet kan. 
Een prepubertair meisje kan één keer ovarieel weefsel laten invriezen en bewaren voor tien jaar.

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram