Kurkuma verlaagt mogelijk effectiviteit kankermedicijnen

123-kruidne-kurkuma-geelw-04-19.png

nieuws

Vrouwen die met de hormoontherapie tamoxifen voor borstkanker worden behandeld, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van het voedingssupplement kurkuma. Kurkuma verlaagt de hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed, gemiddeld met 13 procent, maar in sommige gevallen zelfs met meer dan dertig procent. Dat blijkt uit een studie aan het universitair ziekenhuis Erasmus MC dat is gepubliceerd in Cancers

Veel vrouwen met borstkanker moeten na de behandeling gedurende enkele jaren tamoxifen nemen om te voorkomen dat de kanker opnieuw zou opflakkeren. Dat middel legt als het ware een schild rond tumorcellen, zodat die ongevoelig worden voor het hormoon dat hen voedt en doet groeien en uitzaaien. Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten een spiegel van minimaal 16 nmol/l endoxifen in hun bloed moeten hebben, wil het middel afdoende goed zijn werk kunnen doen. Endoxifen is de werkzame stof die overblijft nadat de lever tamoxifen heeft afgebroken. Door kurkuma zakte de hoeveelheid werkzame stof bij enkele vrouwen tot op of onder deze grenswaarde, wat dus mogelijk het verschil kan maken tussen wel of geen effectieve anti-kanker behandeling. Bij de meerderheid van de deelneemsters aan de studie bleven de spiegels boven de minimaal noodzakelijke waarden. Bij drie van de vrouwen nam de spiegel echter met meer dan 30 procent af, bij één patiënte met 48 procent.   

Omdat 20 tot 30 procent van de kankerpatiënten medicinale kruiden gebruikt en kurkuma als een van die kruiden steeds populairder wordt, waarschuwen de onderzoekers dat het adagium ‘baat het niet dan schaadt het niet’ niet per se opgaat.  

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Vermoedelijk kan het kruid als ingrediënt geen kwaad, omdat de concentratie dikwijls veel lager is dan in speciaal gemaakte capsules met kurkuma. Er zijn geen aanwijzingen dat gebruik van kurkuma als smaakmaker en kleurstof in de maaltijd onveilig is bij gebruik van tamoxifen. 

Lees ook: Wittere tanden met kurkuma

Bronnen:
www.mdpi.com
www.erasmusmc.nl
amazingerasmusmc.nlLaatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram