Naar een app om mensen met kanker en hun mantelzorgers thuis beter te ondersteunen

nieuws

Een Europees project met onder meer de UGent en de VUB zal de komende jaren een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten bijstaat tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger. 

Begin dit jaar werd het startschot gegeven van het grootschalige Europese DIAdIC project, waar experts uit negen onderzoeksinstellingen uit België, Denemarken, Italië, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan meewerken. Dit onderzoeksproject wordt geleid door VUB-professor Joachim Cohen en wil mensen met kanker en hun mantelzorgers beter ondersteunen.

Een diagnose van kanker heeft een grote impact op zowel de patiënt als op zijn of haar mantelzorger. Een goede psychosociale en educatieve ondersteuning van beiden kan de effecten van de ziekte aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van leven van beiden verbeteren. Dit Europese project zal het nodige bewijs leveren over welke psychosociale en educatieve interventies het meest effectief zijn.

Professor Joachim Cohen: "Een belangrijke kracht en uniekheid van het DIAdIC-project is dat het de patiënt én mantelzorger als een eenheid beschouwt en dat het hen ondersteunt met behulp van op maat gesneden zorg die de bestaande professionele zorg kunnen aanvullen. In een context van beperkte middelen voor de gezondheidszorg zijn er ook beperkingen aan de hoeveelheid professionele zorgverleners, zoals artsen en verpleegkundigen, die psychosociale en educatieve ondersteuning kunnen bieden. Door de patiënt en de mantelzorger in hun eigen huis te ondersteunen verwachten we meer impact te hebben op het verbeteren van het welzijn van gezinnen."

Het DIAdIC-project zal twee verschillende ondersteuningsmethoden ontwikkelen en uittesten: een gesprek met een daarvoor speciaal opgeleide professional en een applicatie die de patiënt en de mantelzorger thuis kunnen gebruiken. De inhoud van beide methoden is volledig afgestemd op de behoeften van zowel patiënten als mantelzorgers en gaat onder andere in op:
  • Het verbeteren van de onderlinge communicatie in de familie
  • Het evalueren van problemen als hopeloosheid, angst en zorgen over de kanker en het verstrekken van gerichte informatie die deze problemen verlicht
  • Strategieën aanbieden om te helpen omgaan met stress in verband met de ziekte en mantelzorg
  • Het coachen in zelfzorgstrategieën voor het bestrijden van bepaalde psychosociale en fysieke symptomen die patiënten en hun mantelzorgers hebben
Het project wordt gefinancierd door het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 en heeft een budget van meer dan 4 miljoen euro voor een periode van vijf jaar, tot december 2023. Tegen die tijd zullen de interventies beschikbaar zijn voor alle Europese landen om goede psychosociale en educatieve ondersteuning aan patiënten en hun mantelzorgers. 
Met bijna 4 miljoen mensen in de EU die jaarlijks nieuw worden gediagnosticeerd met kanker, zal de impact van het project zeer groot zijn.

Bron
www.ugent.be/nl/actueel/kanker-mantelzorg-app-ondersteuning-zorg-levenseinde.htm
https://press.vub.ac.be/vub-werkt-samen-met-europese-universiteiten-aan-een-app-om-mensen-met-kanker-en-hun-mantelzorgers-thuis-beter-te-ondersteunen#


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram