Beweging bevordert herstel darmkankerpatiënten

123-oudere-man-wandelen-12-16.jpg

nieuws

Darmkankerpatiënten die na verwijdering van de tumor meer gaan bewegen dan voorheen, lijken zes maanden na de operatie een grotere kans te maken op fysiek herstel. Beweging voor de operatie heeft opvallend genoeg geen invloed op dit herstel. 

Het leven van mensen die een operatie ondergaan om een tumor uit de darm te verwijderen, verandert meestal ingrijpend. Psychisch, sociaal en natuurlijk fysiek. Een groot deel van deze mensen komt niet meer op het oude niveau terecht. Patiënten zijn vaak heel moe, ze hebben een wond en ook psychisch doet zo’n diagnose natuurlijk veel. Voor veel mensen is het lastig meer te bewegen. Eerder internationaal onderzoek wijst uit dat mensen die in het algemeen fysiek actief zijn, beter lichamelijk blijven functioneren. Zou extra beweging het herstel na een operatie ook kunnen bevorderen, vroegen onderzoekers van Wageningen University & Research zich af.

In de COLON studie is onder andere gevraagd naar lichamelijke activiteiten voor en na het verwijderen van de tumor. Hoeveel tijd wandelden, fietsten en tuinierden ze bijvoorbeeld per week. Uit de antwoorden van 327 participanten blijkt dat 46 procent van de mensen na zes maanden fysiek weer herstelden na een operatie. De mensen die hun fysieke inspanningen na de operatie vergrootten  – 25 procent van het totaal - hadden 43 procent meer kans op herstel ten opzichte van de mensen die hun fysieke activiteiten na de operatie niet veranderden. Opvallend is dat het helemaal niet uit maakt of de mensen voor de operatie ook fysiek actief waren. Als ze hun beweging maar opvoerden.’

Laatst bijgewerkt: juni 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram