Ingreep bij goedaardige eierstoktumoren niet altijd nodig

123-dr-oz-stetosc-10-17.jpg

nieuws

Niet alle eierstoktumoren hebben een chirurgische behandeling nodig. In vele gevallen van goedaardige tumoren kan opvolging zonder een operatie een veilige optie zijn. Zo worden complicaties na de ingreep vermeden. Ook de kosten voor de gezondheidszorg kunnen gedrukt worden.

Dat blijkt uit een grootschalige, internationale studie die in The Lancet Oncology is verschenen. In het onderzoek werden 1.919 patïënten opgevolgd in 19 ziekenhuizen, waaronder ook UZ Leuven. Die patiënten, waarvan 823 postmenopauzaal, leden aan goedaardige eierstoktumoren en werden tot twee jaar na de diagnose opgevolgd.

Tijdens die periode genas 20 procent van de patiënten spontaan. In 16 procent van de gevallen werd de tumor verwijderd via een ingreep. Er traden tijdens de studie echter weinig verwikkelingen van de goedaardige tumoren op. De graad van verwikkelingen, zoals een kwaadaardige evolutie van de tumoren, bleef heel laag: tussen 0,2 en 0,4 procent.

Deze studie toont aan dat het veilig is om eierstoktumoren waarvan uit een echografisch onderzoek blijkt dat ze goedaardig zijn, afwachtend te behandelen. Een ingreep houdt immers altijd een risico op ernstige complicaties in. Zo kan er bijvoorbeeld postoperatief een trombose, een longembolie of een wondprobleem ontstaan. Het chirurgisch verwijderen van de goedaardige tumor kan bovendien ook op langere termijn voor problemen zorgen. Een ingreep kan vruchtbaarheidsproblemen teweegbrengen, alsook chronische bekkenpijn en darmobstructies.

Uit eerdere studies blijkt dat bij vrouwen tussen 50 en 74 jaar complicaties kunnen voorkomen in 3,5 tot 15 procent van de gevallen. In deze studie werden slechts 96 postmenopauzale vrouwen geopereerd en zijn complicaties dus vermeden bij 26 tot 109 vrouwen. 


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram