Veroorzaakt talkpoeder eierstokkanker?

123-talkpoeder-06-16.jpg

nieuws In de pers zijn recent berichten verschenen over een mogelijk verband tussen talkpoeder en eierstokkanker. Aanleiding is de veroordeling van het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten tot betaling van een schadevergoeding van 72 miljoen dollar aan de familie van een vrouw die overleed aan eierstokkanker. Volgens de rechter zou talkpoeder van J&J de kans op eierstokkanker verhogen. Er lopen nog een aantal processen tegen J&J.

Verband niet aangetoond
Herhaald gebruik van talk rond de geslachtsorganen zou mogelijk eierstokkanker kunnen veroorzaken als de poederdeeltjes die worden aangebracht op de geslachtsdelen via de vagina, baarmoeder en de eileiders de eierstokken kunnen bereiken. Maar de studies hierover spreken elkaar tegen. Volgens sommige studies zou er een licht verhoogd risico zijn, in andere studies kon dat niet worden aangetoond.
Talkpoeder staat in de lijst van mogelijke kankerverwekkende stoffen van het IARC (International Agency for Research on Cancer).
In een recent commentaar bij deze studies zegt de American Cancer Society dat de resultaten van deze studies kunnen vertekend zijn omdat ze berusten op de herinnering van vrouwen die lang geleden talk hebben gebruikt. De twee enige studies waar dat niet het geval was, konden geen verband aantonen. Als er al een verband zou zijn, dan is dat volgens de American Cancer Society alleszins uiterst klein. De Amerikaanse kankervereniging raadt vrouwen wel af om vaginaal talkpoeder te gebruiken. Voor vaginale hygiëne volstaat een neutrale zeep.
Ook volgens de Belgische Stichting tegen Kanker is een verband tussen talkpoeder en eierstokkanker helemaal niet aangetoond. Een (klein) statistisch verband in sommige studies betekent niet dat talk een oorzaak is van eierstokkanker. Bovendien is het fysiopathologische mechanisme waarop kanker zou veroorzaakt worden onduidelijk.

Ander talkpoeder
Zowel de American Cancer Society als de Stichting tegen Kanker merken ook op dat de meeste studies gebaseerd zijn op het type talkpoeder dat voor de jaren '70 werd gebruikt en dat kleine hoeveelheden asbest bevatte. Asbest kan bij inademing wél (ling)kanker veroorzaken. Maar de huidige talkpoeders bevatten geen asbest.
Er is dus geen bewijs dat de huidige talk kanker veroorzaakt, en er is dus geen reden tot ongerustheid.

Bronnen
• American Cancer Society http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/talcum-powder-and-cancer
• Stichting tegen Kanker http://www.kanker.be/nieuws/talkpoeder-en-eierstokkanker-de-angst-gegrond
• European Society for Medical Oncolo


Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram