Zeven ziekenhuizen noemen zich ten onrechte borstkliniek

nieuws

Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn. Kom op tegen Kanker trekt aan de alarmbel. De organisatie dringt er daarnaast bij de overheid op aan dat ze dringend werk maakt van een website die deze informatie op een overzichtelijke en begrijpelijke manier aanbiedt.

Elk jaar krijgen 6.366 mensen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. In 2007 richtte de overheid expertisecentra op voor de behandeling en opvolging van borstkanker, de zogenaamde borstklinieken. Ze garanderen dat patiënten een kwaliteitsvolle behandeling krijgen. Alle expertise noodzakelijk voor de diagnose, behandeling en opvolging van borstkanker zijn er aanwezig (artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesisten). De borstklinieken moeten ook een minimum aantal patiënten behandelen. Elk teamlid kan zo voldoende ervaring opbouwen en behouden. Onderzoek van het kenniscentrum (KCE) stelt dat de overleving hoger is in centra die meer patiënten behandelen. Vlaanderen telt intussen 33 erkende borstklinieken.

Wanneer er borstklinieken of andere expertisecentra worden opgericht, moeten patiënten makkelijk kunnen terugvinden welke ziekenhuizen een erkenning hebben. De Vlaamse overheid biedt op haar website informatie aan, maar die is te ingewikkeld voor patiënten. De website bevat onoverzichtelijke tabellen vol met afkortingen en met een onvolledige legende. Een duidelijke uitleg over welke ziekenhuizen voor welke aandoening erkend zijn, ontbreekt. 

Zeven ziekenhuizen noemen zich onjuist borstkliniek
Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, maar zijn daar niet voor erkend. Het gaat om het Heilig Hart Tienen, het AZ Oudenaarde, het AZ Lokeren, het AZ West-Veurne, het AZ Heilige Familie Rumst, het AZ Glorieux Ronse en Sint Andries Tielt. De ziekenhuizen verwijzen naar een momenteel geldend moratorium, of de bevriezing van de erkenning. Ook geven ze aan nauw samen te werken met een erkende borstkliniek. Dat mag geen reden zijn om foute of misleidende informatie te verspreiden.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram