Verhogen dierlijke vetten de kans op borstkanker?

nieuws Dierlijke vetten hebben geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker.
Uit verschillende grote studies bij vrouwen is gebleken dat er geen relatie is tussen het eten van dierlijke vetten en het risico op borstkanker. Dit geldt zowel voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn als ook voor vrouwen na de overgang. In deze studies is gekeken naar het verschil in het ontstaan van borstkanker tussen vrouwen die veel dierlijke vetten eten en vrouwen die weinig dierlijke vetten eten.

Ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, die alle literatuur tot 2009 heeft bekeken bevestigt dat er geen relatie bestaat tussen het eten van dierlijk vet en een hoger risico op het ontstaan van borstkanker. Ook vinden zij geen bewijs voor een relatie tussen oestrogeen uit dierlijk vet en een hoger risico op het ontstaan van borstkanker.

Oestrogeen en dierlijk vetten
Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat van invloed kan zijn op het risico op borstkanker: een langere blootstelling aan oestrogeen verhoogt de kans op het krijgen van borstkanker. Oestrogeen wordt opgeslagen in vet. Ook wordt het geproduceerd in vetweefsel. Dit gebeurt zowel bij mensen als bij dieren. Hierdoor is de gedachte ontstaan dat het eten van dierlijke vetten zou zorgen voor extra oestrogeen in het lichaam. Maar tot nu toe is dus geen relatie gevonden met borstkanker.

Melkproducten
Melkproducten bevatten ook dierlijke vetten. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen die veel halfvolle en magere melk en zuivelproducten consumeren, statistisch gezien een kleinere kas op borstkanker hebben.
Dat geldt echter niet voor volle melk. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat volle zuivelproducten meer oestrogeen bevatten dan halfvolle of magere producten. Het oestrogeen wordt namelijk in het vet opgeslagen.

In het kader van een gezonde voeding is het advies om dagelijks ongeveer een halve liter melk- en melkproducten en twee plakken kaas te eten. Met deze hoeveelheden krijgt u niet teveel oestrogeen binnen. Het beperken van volle producten of het vervangen van volle door halfvolle producten is ook belangrijk bij overgewicht of risico op overgewicht.

Mogelijk wel verband met rood vlees
Of rood vlees het risico op borstkanker verhoogt, is tot nu toe niet aangetoond. Mogelijk bestaat er wel een licht verhoogd risico bij mensen die geregeld goed doorbakken, verkoold vlees eten.
In het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 300 gram rood vlees per week (rood vlees is vlees van rund, varken, schaap en paard) en eet zo min mogelijk vleeswaren te eten. Het algemene advies bij vlees is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, rood en wit vlees af te wisselen met plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en noten.

Vet en overgewicht
Het eten van veel vette producten kan wel leiden tot overgewicht. Dat geldt voor zowel producten met veel plantaardige als met veel dierlijke vetten. Overgewicht is wél een belangrijke risicofactor voor borstkanker bij vrouwen na de overgang.

Bronnen

www.kanker.be

www.allesoverkanker.be 

www.kwf.nl/preventie

www.voedingenkankerinfo.nlLaatst bijgewerkt: juli 2022
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram