Spiraaltje beschermt tegen baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: november 2017
123-IUD-AC-spiraal-11-17.jpg

nieuws

Het spiraaltje zou mogelijk tot een derde van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker kunnen voorkomen, vooral dan in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit gegevens van meer dan 12.000 vrouwen wereldwijd. De studie verscheen in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology. Geen enkel van de onderzocht vrouwen was gevaccineerd tegen HPV. 

Baarmoederhalskanker is een van de weinige vormen van kanker die veroorzaakt wordt door een jarenlange infectie met een virus: het HPV-virus. Volgens de Wereld Gezondheidorganisatie kregen in 2012 zo’n 528.000 vrouwen wereldwijd te horen dat ze baarmoederhalskanker hadden. In datzelfde jaar overleden 266.000 vrouwen aan de ziekte. Tegen 2035 zal het aantal diagnoses naar verwachting een stuk hoger uitvallen: 756.000 en het aantal sterftegevallen 416.000.

Met name in ontwikkelingslanden waar weinig middelen zijn om baarmoederhalskanker te voorkomen (met bijvoorbeeld het HPV-vaccin) of in een vroeg stadium op te sporen (met regelmatige uitstrijkjes), kan een voorbehoedmiddel dat tevens beschermt tegen baarmoederhalskanker wellicht een groot verschil maken. 

Het is nog niet duidelijk hoe spiraaltjes beschermen tegen baarmoederhalskanker. Er zijn verschillende mogelijkheden. Mogelijk veroorzaakt het spiraaltje een immuunreactie in de baarmoederhals waardoor het lichaam beter in staat is om een bestaande HPV-infectie die kan leiden tot baarmoederhalskanker te bestrijden. Een andere mogelijkheid is dat artsen wanneer ze de spiraal verwijderen cellen met een HPV-infectie of pre-kankercellen wegschrapen. 

Bronnen
http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/publishahead/Intrauterine_Device_Use_and_Cervical_Cancer_Risk_.98222.aspx
www.scientias.nl/spiraaltje-lijkt-beschermen-baarmoederhalskanker
www.nhs.uk/news/cancer/iud-contraception-linked-lower-cervical-cancer-risk
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram