Licht verhoogde kans op borstkanker met minipil en hormoonspiraaltje

123-tek-anticonceptie-AC-01-18.jpg

nieuws

Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken hebben tot 20 procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die dit niet doen. Ook de minipil en het hormoonhoudende spiraal geeft een licht verhoogde kans op borstkanker. Dat blijkt uit een groot onderzoek bij 1,8 miljoen Deense vrouwen tussen 15 en 49 jaar dat gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine. 

Voor een goed begrip moeten die gegevens echter in de juiste context worden geplaatst.

Dat de klassieke hormonale anticonceptie met de combinatiepil (die oestrogenen en progestagenen bevat) de kans op borstkanker vergroot was al bekend. In die onderzoek werd nagegaan of ook de nieuwere anticonceptie die alleen progestagenen bevatten, het risico op borstkanker verhogen. 

Op het einde van de studie hadden ongeveer 11.500 vrouwen (minder dan 1%) borstkanker. Vrouwen die een vorm van hormonale anticonceptie gebruikten, hadden ongeveer 20 procent meer kans op borstkanker. Vrouwen die minder dan 1 jaar anticonceptie gebruikten, hadden een risicostijging van 10 procent, terwijl zij die meer dan 10 jaar gebruikten 40 procent meer kans hadden op borstkanker. Een hormoonspiraaltje gaf een verhoogd risico van 21 procent en de minipil van 18 procent tegenover vrouwen die nooit anticonceptie hadden gebruikt. Dit is dus vergelijkbaar met de gewone combinatiepil.

• Toename van het risico met 20 procent lijkt veel. Maar minder dan 1 procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie krijgt borstkanker. Dat betekent dat er ongeveer 1 extra geval van borstkanker voorkomt per 7690 vrouwen die anticonceptie gebruiken. 
• In deze studie werd geen rekening gehouden met een aantal andere risicofactoren voor borstkanker zoals het familiaal risico, overgewicht, borstvoeding, fysieke activiteit, alcohol enzovoort. 
• Andere kankers dan borstkanker zoals baarmoeder-, eierstok- en darmkanker komen minder voor bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken. 

Bron
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1700732
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/verhoogde-kans-op-borstkanker-bij-iud-en-minipil.htm
www.nhs.uk/news/cancer/newer-types-hormonal-contraceptive-may-still-carry-small-breast-cancer-risk/


Laatst bijgewerkt: januari 2018
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram