Immuuntherapie bij kanker versterken met goedkope 'standaard' medicatie

123-dr-immunother-ca-kanker-08-17.jpg

nieuws

Kom op tegen Kanker slaat samen met het Antikankerfonds en vier grote ziekenhuizen de handen in elkaar om een studie mogelijk te maken naar een nieuwe vorm van immuuntherapie bij baarmoeder- en baarmoederhalskanker. 

Immuuntherapie is een dure behandeling (gemiddeld 100.000 euro per patiënt per jaar) en verbetering van de resultaten zijn bijgevolg extra interessant. In de recent gelanceerde PRIMMO-studie is ervoor gekozen immunotherapie te combineren met doelgerichte radiotherapie en ?de ondersteunende werking van vijf bestaande, goedkope orale producten: o.a. het courante hoofdpijnmiddel Sedergine, het bij boorlingen en ouderen veel gebruikte supplement D-cure, en “curcumine”, een afgeleide van het bekende gele kurkumakruid. Elk middel draagt op een welbepaalde en complementaire manier zijn eigen steentje bij in het complexe pad van de ziektebestrijding.

Bij immuuntherapie wordt het eigen afweersysteem van de patiënt wakker geschud en richting tumoren geleid. Het lichaam wordt als het ware gevraagd zichzelf (mee) te genezen. De idee is dat eigen afweercellen de kankercellen preciezer kunnen aanvallen en met minder bijwerkingen dan de klassieke behandelingen zoals chemotherapie en bestraling.

Immuuntherapie (anti-PD-1) wordt vandaag reeds ingezet bij bepaalde vormen van huidkanker, longkank- er, nierkanker en leukemie. Bij baarmoeder- en baarmoederhalskankerpatiënten werkt deze behandeling niet even goed - zo blijkt uit onderzoek.

Ook combinatietherapieën zijn momenteel druk bestudeerd. Hierbij worden verschillende soorten behandelingen tegelijkertijd gegeven om zo op meerdere fronten tegelijkertijd de tumoren aan te vallen en onder controle te krijgen. Immuuntherapie kan zo bijvoorbeeld gecombineerd worden met chemotherapie, bestraling, orale geneesmiddelen en/of voedingssupplementen. Welke exacte combinatie werkt voor welk type kanker en patiënt moet worden onderzocht en in kaart gebracht.

Hoewel de studie zich specifiek richt op patiënten met baarmoeder- en baarmoederhalskanker kan de behandeling na een succesvolle testfase ook voor andere kankers interessant zijn. Belangrijk is dat deze nieuwe combinatietherapie na een gunstige evaluatie snel ingevoerd kan worden. De vijf aanvullende medicijnen zijn immers al beschikbaar op de markt. Lange, dure administratieve processen worden zo vermeden. En het resultaat kan snel naar de patiënt.


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram