Kunt u keelkanker krijgen van orale seks?

Laatst bijgewerkt: september 2018
123-ac-condoom-09-18.jpg

nieuws

Orale seks verhoogt het risico op bepaalde vormen van hoofd- en halskanker. Een besmetting met een Humaan Papillomavirus (HPV) dat door orale seks in de keelholte terechtkomt, is naar schatting verantwoordelijk voor een kwart tot een derde van de gevallen van keelkanker in het achterste deel van de mond-keelholte (orofaryngeale kanker). Deze vorm van kanker neemt de laatste jaren sterk toe, vooral bij jongere mensen.

HPV en kanker
HPV is een zeer vaak voorkomend virus waarmee de meeste personen op een bepaald moment in hun leven besmet raken. De besmetting kan de huid aantasten en de slijmvliezen waarmee bepaalde delen van het lichaam zijn bekleed. Hierdoor ontstaat een chronische ontsteking die op den duur kanker kan veroorzaken. Bij veel personen verdwijnen HPV-infecties vanzelf, zonder dat zij last krijgen van de symptomen. Als u de infectie echter niet kwijtraakt, kan er kanker ontstaan. 

Op basis van recente schattingen wordt vermoed dat meer dan 5 procent van alle gevallen van kanker moet worden toegeschreven aan HPV. 

De bekendste kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Andere kankers waarbij HPV een rol kan spelen zijn anale en vaginale kanker, peniskanker en dus ook mond- en keelkanker. 
Vooral de HPV-types 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor kanker. Samen zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van alle baarmoederhalskankers en voor meer dan 90 procent van alle aan HPV-gerelateerde kankers.

HPV en keelkanker
Uit onderzoek blijkt dat 25 tot 30 procent van de orofaryngeale kankers momenteel veroorzaakt worden door HPV. Dit aantal gaat de laatste jaren in stijgende lijn, zowel bij mannen als vrouwen. De kans op een HPV-keelkanker ligt momenteel bij mannen drie keer zo hoog als bij vrouwen.  HPV-keelkanker zou in de nabije tien tot vijftien jaar baarmoederhalskanker zelfs kunnen overtreffen.

Of er ook een verband bestaat tussen HPV en andere mond- en keelkankers, zoals kanker van het strottenhoofd (larynxkanker) en kanker in het onderste deel van de mondkeelholte (hypofarynxkanker), is momenteel nog niet duidelijk. 

• Een orale HPV-besmetting betekent niet dat men altijd kanker krijgt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2 op 1000 besmette vrouwen en 7 op 1000 besmette mannen uiteindelijk mond- of keelkanker ontwikkelen. Het risico is dus relatief beperkt, ook bij mannen die veelvuldig orale seks hebben.

• Indien HPV de oorzaak is, komt deze keelkanker meestal op relatief jongere leeftijd voor, namelijk jonger dan 60 jaar. 
• Ondanks de toename van het aantal gevallen van orofaryngeale kanker door het HPV blijven in ons land alcoholmisbruik en roken momenteel de voornaamste oorzaken. 
• Roken verhoogt ook de kans op een orale HPV-infectie en op een mond- of halskanker die met HPV te maken heeft, vooral dan bij mannen. 
• Het risico neemt toe als de eerste seksuele contacten op jonge leeftijd plaatshebben. 
• Ook het aantal seksuele partners verhoogt de kans op keelkanker. Dat blijkt vooral bij mannen het geval te zijn. Uit recent onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat mannen met minstens 10 orale-sekspartners 11,1 procent risico op HPV hebben, met 5 tot 9 orale-sekspartners 3,3 procent, met 2 tot 4 partners 2,5 procent en met 1 partner 1,1 procent. 
• HPV-virussen circuleren veelvuldiger onder de homoseksuele bevolking.
• Bij de HPV negatieve keelkankers is eerder keelpijn, slikproblemen of pijn op de borst bij het slikken een eerste klacht. Bovendien is bij hen het gezwel vaker gelokaliseerd ter hoogte van amandelen. Bij de niet door HPV veroorzaakte kankers vaker ter hoogte van de tongbasis.
• De keelkankers als gevolg van HPV infectie blijken beter behandelbaar te zijn dan de andere vormen. Dat kan gedeeltelijk te maken hebben met het feit dat het gaat om mensen die minder of niet roken en minder of geen alcohol gebruiken en algemeen een gezondere leefstijl hebben.

Hoe kunt u besmet worden met HPV?
HPV-infecties komen zeer veel voor. De HPV typen die oorzaak zijn van kanker, verspreiden zich van mens tot mens door seks of intiem (genitaal) huid-op-huid contact. Ze worden niet verspreid door inademing, handenschudden of aanraking van huiselijke objecten zoals een deurkruk. 

Condooms kunnen enige bescherming bieden. Ze kunnen een infectie echter niet compleet voorkomen. 
Het is belangrijk om te weten dat het hebben van meer dan één seksuele partner het risico op HPV verhoogt. Maar het is ook mogelijk om het virus van slechts één persoon te krijgen. 
U kunt eraan zijn blootgesteld in een andere relatie van maanden of jaren eerder, en de infectie kan in de tussentijd slapend ('verborgen') zijn geweest. 

Vaccinatie tegen HPV
Er bestaat een vaccin dat beschermt tegen de meeste kankerverwekkende HPV-types. In ons land beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om volgende jongens en meisjes te vaccineren tegen HPV. 

Lees ook: Humaan papillomavirus (HPV): wie moet zich laten vaccineren?

2. Alle jonge vrouwen en mannen van 15 tot en met 26 jaar die nog geen vaccinatie gekregen hebben.
Bij jonge vrouwen en mannen neemt de frequentie van seksuele contacten toe met de leeftijd en stijgt hiermee het risico op infectie met één of meerdere HPV-types.

3. Mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) tot en met de leeftijd van 26 jaar.
MSM worden vaker besmet met HPV en lijden meer frequent aan (anale) kankerletsels. Bovendien genieten MSM niet van een eventuele (groeps)bescherming die geboden wordt door de vaccinatie van vrouwen.

4. Personen met een verminderde immuniteit (transplantatiepatiënten en patiënten met HIV) 

Bronnen
https://makesensecampaign.eu/nl/informatie-over-kanker/hpv-en-hoofd-halskanker

www.laatjevaccineren.be/veelgestelde-vragen-over-hpv

www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9181_hpv_nl_27092017_0.pdf

https://www.uzleuven.be/nl/hpv-vaccinatie
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram