kanker

Zit er te veel radon in uw huis?

nieuws 29/08/2019

In 1 op 10 woningen in Vlaanderen en Brussel ligt de radonconcentratie te hoog. Dat blijkt uit metingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

lees meer »

Minder overlijdens door darmkanker in België

nieuws 4/11/2015

Vandaag eist darmkanker bijna een derde minder slachtoffers dan 20 jaar geleden. Dat zijn elk jaar 1000 mannen en 800 vrouwen die niet overlijden door deze ziekte. België hoort daarmee bij de beste van de Europese klas, naast Duitsland en Groot-Brittannië.

lees meer »

Systematische genetische screening van borstkanker?

nieuws 4/11/2015

Ongeveer 15% van alle gevallen van borstkanker is niet-hormoongevoelig. Die borstkankers zijn meestal agressief van aard. Een onderzoeksteam van het UZ Brussel onder de leiding van Prof. Jacques De Grève heeft vastgesteld dat er een genetische afwijking aan de basis ligt van 25% van deze kankers.

lees meer »

Eenvoudige bloedtest meet risico op leverkanker

nieuws 13/08/2019

Onderzoekers van het UZ Gent en VIB hebben een test ontwikkeld die het risico op leverkanker kan meten bij mensen met levercirrose. De resultaten van het Gentse onderzoek worden deze week bekendgemaakt op United European Gastroenterology, het belangrijkste Europese congres voor maag-, darm- en leverspecialisten.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Helpt tai chi bij chronische ziekten?

nieuws 19/10/2015

Tai chi zou een gunstige invloed hebben bij oudere mensen met chronische aandoeningen als borstkanker, hartfalen, COPD en artrose. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van het British Journal of Sports Medicine.

lees meer »

Preventie kankerscreening redt levens

nieuws 15/10/2015

Het bevolkingsonderzoek naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker in Vlaanderen redt levens en is een goede investering voor onze bevolking. In totaal kunnen over een periode van 20 jaar naar schatting 10.700 overlijdens ten gevolge van kanker worden vermeden door de preventieve bevolkingsonderzoeken:

lees meer »

Pil tegen kanker werkt beter met cola

nieuws 9/07/2022

Het medicijn tegen longkanker erlotinib wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat werd voorgesteld op het 2015 European Cancer Congress in Wenen.

lees meer »

Hebben lange mensen meer kans op kanker?

nieuws 8/10/2015

Lange mensen hebben een grotere kans op kanker dan kleine mensen. Elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm dat werd voorgesteld op het congres van de European Society for Paediatric Endocrinology.

lees meer »

HPV komt vaak voor in sperma van gezonde jonge mannen

nieuws 21/09/2015

Infecties met het humaan papillomavirus (HPV) komen veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Infecties met een laag-risico type van het virus kunnen genitale wratten veroorzaken; een langdurige HPV infectie met een hoog-risico type kan bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken.

lees meer »

Wat is het verschil tussen een klassiek uitstrijkje en een HPV-test?

nieuws 1/09/2015

In Nederland heeft de regering beslist om het klassieke uitstrijkje vanaf 2016 te vervangen door een HPV-test. Sinds een twintigtal jaren weet men dat er een duidelijk verband bestaat tussen baarmoederhalskanker en de aanwezigheid van een lokale infectie veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel wordt overgedragen.

lees meer »

Europese week hoofd-halskanker

nieuws 20/08/2019

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In België worden jaarlijks ca. 2000 mensen getroffen door hoofd- en halskanker.

lees meer »

Laat u op tijd een uitstrijkje nemen?

nieuws 6/08/2019

Lang niet alle vrouwen bezoeken tijdig een gynaecoloog of huisarts voor een gynaecologisch onderzoek. Zo zou slechts 60% van de vrouwen op regelmatige basis een uitstrijkje of PAP-test laten nemen. Zo'n 40% laat zelden of zelfs nooit een uitstrijkje nemen.

lees meer »

Is glyfosaat kankerverwekkend?

nieuws 28/08/2019

Glyfosaat, de werkzame stof van Roundup, is het meest gebruikte onkruid verdelgend middel. Het kenmerkt zich door een korte nawerking ; met andere woorden, het breekt snel af. Het wordt gezien als een van de veiligste herbiciden en is toegelaten in alle 28 lidstaten van de Europese Unie.

lees meer »

Anticonceptiepil voorkomt baarmoederkanker

nieuws 6/08/2019

Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Uit een onderzoek in The Lancet Oncology blijkt dat elke vijf jaar dat een vrouw de pil slikt, de kans op de ziekte met 25 procent afneemt.

lees meer »

Kennis over uitstrijkje blijft ondermaats

nieuws 17/08/2015

Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.

lees meer »

Meer voordelen dan nadelen voor borstkankeropsporing

nieuws 30/07/2015

Er bestaat voldoende bewijskracht dat opsporing van borstkanker door middel van tweejaarlijkse mammografie bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar doeltreffend is om de sterfte door deze kanker te doen dalen met ongeveer 40 percent in deze leeftijdsgroep.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram