Behandeling huidkanker kan veel beter

123-dr-oz-huidk-microsc-05-16.jpg

nieuws De behandeling van huidkanker kan veel beter door rekening te houden met de individuele kenmerken van de patiënten en van de tumoren. Dat blijkt uit een studie van Maastricht UMC+ waarin het effect van drie therapieën op honderden patiënten werd onderzocht.
Ongeveer één op de vijf Nederlanders krijgt tijdens zijn leven te maken met het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker die voornamelijk wordt veroorzaakt door een overmaat aan zonlicht. Hoewel dit type tumor niet agressief is en vaak oppervlakkig aanwezig is, kan het veel overlast veroorzaken, zoals jeuk, pijn en bloedingen.

Behandelingsmethoden
In het verleden werden alle vormen van huidkanker chirurgisch verwijderd, wat vaak resulteerde in ontsierende littekens. Tegenwoordig heeft de dermatoloog een groter arsenaal aan middelen ter beschikking. Er zijn (naast operatief verwijderen) drie gangbare behandelingen voor het basaalcelcarcinoom: fotodynamische therapie, imiquimod-crème en 5-fluorouracil-crème. Voornamelijk op basis van ervaring past de dermatoloog één van deze behandelingen toe.

Uit het onderzoek bleek echter dat de veel toegepaste licht- of fotodynamische therapie slechts in iets meer dan de helft van alle gevallen succesvol is, tegenover 80 procent en 68 procent voor respectievelijk een behandeling met behimiquimod-crème en 5-fluorouracil-crème. Imiquimod-crème zou dan ook in de meeste gevallen de eerste behandelkeuze moeten zijn, aldus het onderzoek. Bovendien is de crème veel goedkoper is dan de fotodynamische therapie, die in het ziekenhuis moet worden uitgevoerd.

Patiëntentype
Om de effectiviteit van de huidkankerbehandeling te vergroten, deelde de studie de patiënten op in subcategorieën, naargelang geslacht, leeftijd, de grootte van de tumor en de plek van de tumor op het lichaam.
Patiënten ouder dan 60 jaar met een tumor op de benen bleken bijvoorbeeld veel beter te reageren op fotodynamische therapie (94 procent) dan op de behandeling met een crème (37 procent). Een arts zou dus tijdens de diagnose al een afweging moeten kunnen maken welke behandeling de voorkeur heeft. Door een beter onderscheid te maken tussen patiënten kunnen we het behandelresultaat optimaliseren. Met als gevolg minder complicaties bij patiënten, een beter cosmetisch resultaat en dalende zorgkosten.

Laatst bijgewerkt: mei 2016
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram