Nieuw geneesmiddel tegen huidkanker nu verkrijgbaar in België

123-Pembrolizumab-melan-04-16.jpg

nieuws Anti-PD1, een revolutie voor patiënten die lijden aan geavanceerd melanoom: Pembrolizumab, een innovatie in de strijd tegen kanker, is vanaf 1 mei 2016 verkrijgbaar in België.
Melanoom is de ergste vorm van huidkanker. In België worden jaarlijks meer dan 2000 nieuwe gevallen geregistreerd. De gemiddelde overlevingskans na vijf jaren voor personen met een geavanceerd melanoom ligt onder de 20%. Daarom is het noodzakelijk om de patiënten andere behandelingsmogelijkheden aan te bieden.
Het meest beloftevolle alternatief waar momenteel onderzoek naar wordt gedaan, is een nieuwe generatie van immuuntherapie – de anti-PD1. De behandeling die bij de patiënt intraveneus toegediend wordt om de drie weken, stimuleert het immuunsysteem zodat deze zijn initiële functie terug opneemt en als dusdanig het kankergezwel aanvalt zonder de gezonde cellen te schaden.
Tot 2010 overleefden minder dan de helft van de patiënten met een melanoom langer dan een jaar na de diagnose van een metastase en slechts 10% van de patiënten overleefde langer dan 5 jaar.

Pembrolizumab
Pembrolizumab maakt deel uit van deze nieuwe categorie van immuuntherapie en wordt vanaf 1 mei terugbetaald voor de behandeling van geavanceerd melanoom (inoperabel of metastatisch) bij volwassenen.
De goedkeuring van de terugbetaling is gebaseerd op de gegevens van 1500 volwassen patiënten met gevorderd melanoom die behandeld zijn met pembrolizumab.
Pembrolizumab heeft op 21 juli 2015 de goedkeuring gekregen van de Europese Commissie voor het product op de Europese markt te brengen. Het geneesmiddel wordt intraveneus toegediend gedurende 30 minuten om de drie weken, in een dosis van 2 mg/kg. Meer dan 40 landen hebben pembrolizumab nu goedgekeurd voor de behandeling van gevorderd melanoom.


Laatst bijgewerkt: mei 2016
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram