Helft Belgen beschermt zich alleen op vakantie tegen de zon

vr-huiduitslag-zon.jpg

nieuws Eén op de twee Belgen beschermt zich niet tegen de zon buiten de vakantieperiode. Daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan en, vooral, vergroten we de kans op huidkanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek, in opdracht van Euromelanoma.

Meest voorkomende kanker
Huidkanker is met 3,5 miljoen nieuwe gevallen per jaar, de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Elk jaar overlijden er ook ongeveer 22.000 mensen aan huidkanker, vooral dan ten gevolge van de gevaarlijkste vorm, melanoom. Ook in België blijft het aantal huidkankers toenemen. Momenteel zijn er ongeveer 22.000 nieuwe gevallen per jaar en 300 overlijdens.

Bescherming tegen de zon
Schadelijke uv-blootstelling vermijden (onnodige blootstelling aan de zon vermijden, bescermende kledij, zonnecrème...), is de sleutel om uw kans op huidkanker te verkleinen.
Dat weten de meeste Europeanen, zo blijkt uit de enquête. Alleen doen we dat te weinig.

• 40% van de Europeanen en 48 % van de Belgen beschermt de huid niet buiten de vakantieperiode.
• 46 % van de Belgen beschermt de huid alleen op zonnige dagen.
• 95 % van de Belgen brengt wel altijd of vaak zonbescherming aan bij hun kinderen.
• Ongeveer 14 % van de Belgen beschermt de huid nooit
• Slechts 6 % beschermt de huid het hele jaar door.

Nochtans is het belangrijk om ook bij dagelijkse bezigheden (zoals een terrasje, werken in de tuin....) de nodige zonbescherming te gebruiken, ook op minder zonnige dagen.

Screeningweek van 23 tot 27 mei
Onder de slogan ‘De zon schijnt overal, niet alleen op het strand’ wil Euromelanoma de Belgen bewustmaken van het belang van een goede zonbescherming, altijd en overal.
Dermatoloog Thomas Maselis: "We willen benadrukken dat de zon niet alleen op het strand schijnt en je je dus altijd en overal moet beschermen. Want zelfs bij koud weer kan uv-straling schade toebrengen aan je huid. Als iedereen zich zou beschermen zoals hij op het strand doet, dan zouden we jaarlijks veel minder gevallen van huidkanker zien.”
Centraal in de campagne staat de website www.euromelanoma.org, waar u alle informatie kan vinden over hoe huidkanker voorkomen en vroegtijdig herkennen.

U kunt ook een gratis huidonderzoek laten doen bij deelnemende dermatologen, tijdens de screeningsweek van 23 tot 27 mei 2016. Daarvoor moet u zich vooraf inschrijven via de website euromelanoma.org.


Laatst bijgewerkt: april 2016
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram