Verfijnde test voor eierstokkanker

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-dr-oz-vr-echo-buik-02-16.jpg

nieuws Wetenschappers van het UZ Leuven en het International Ovarian Tumor Analysis-team hebben een verfijnde test voor de opsporing van eierstokkanker ontwikkeld. Zo kunnen alle patiënten nu een accurate diagnose krijgen, waar vroeger 20 tot 25% niet kon geholpen worden.
Een cyste op de eierstokken kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Een correcte diagnose is dan ook van zeer groot belang voor het welzijn en de overlevingskansen van de patiënt.

Vrouwen die een goedaardige cyste op de eierstokken ontwikkelen moeten vaak niet geopereerd worden of kunnen na een kleine kijkoperatie dezelfde dag al weer naar huis.
Patiënten die een kwaadaardige tumor ontwikkelen staat een meer ingrijpende operatie te wachten, waarbij een grotere incisie wordt gemaakt om de tumor te kunnen verwijderen. De operatietijd is aanzienlijk langer en de kans op complicaties veel groter. Om hun overlevingskans te verhogen worden zij best ook zo snel mogelijk doorverwezen naar een gynaecologisch oncoloog. Een snelle en correcte inschatting van de aard van de tumor is dus van groot belang.

Verbeterde test
De inschatting van de aard van de tumor gebeurt in de praktijk met de ‘simple rules’-test. Tot voor kort konden 20 – 25 % van de patiënten niet geholpen worden met deze test. Voor hen gaf de test geen uitsluitsel.
Door de nieuwe test kan nu elke patiënt een betrouwbare diagnose krijgen. De nieuwe test geeft zelfs precies aan hoe groot de kans is dat het gezwel goed- of kwaadaardig is.

De wetenschappers analyseerden gegevens van 5.000 patiënten uit 22 verschillende landen. De gegevens werden voornamelijk verkregen door een echografie van de eierstokken. Daarmee kunnen artsen onder andere zien hoeveel vast weefsel in de cyste aanwezig is of hoeveel bloed er in de tumor stroomt. Op basis van deze gegevens kon men vaststellen welke combinaties van eigenschappen aantonen dat de cyste goed- of kwaadaardig is.
De verfijnde test is onmiddellijk toepasbaar in de medische praktijk.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram