Huwelijk is goed voor kankerpatiënten

nieuws Getrouwde kankerpatiënten hebben een grotere overlevingskans dan patiënten zonder partner. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten onder bijna 800.000 kankerpatiënten waarvan bijna de helft tijdens de studie overleed.

Alleenstaande mannen hadden 27 procent meer kans om te overlijden door hun kanker dan gehuwde mannen, alleenstaande vrouwen hadden een 19 procent grotere overlijdenskans. Gehuwde kankerpatiënten hadden doorgaans een betere ziekteverzekering, leefden in betere buurten dan hun ongehuwde lotgenoten, kregen een vroegere diagnose en een betere behandeling. Maar ook als met die factoren rekening werd gehouden, bleef er een verschil bestaan van 22 procent bij de mannen en 15 procent bij de vrouwen. De onderzoekers vermoeden dat 'sociale steun' een grote rol speelt bij het genezingsproces. Mogelijk verkeerden de gehuwde kankerpatiënten ook in een betere gezondheid toen ze kanker kregen of bij aanvang van het onderzoek.

In het onderzoek werd niet gekeken naar ongetrouwde koppels die samenwonen, noch naar andere vormen van sociale relaties (kinderen, goede vrienden...). Ook werd geen rekening gehouden met koppels die uit elkaar gingen na een diagnose van kanker.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram