Hoe groot is het risico op kanker in de andere borst?

123-vr-oz-borstca-170_12.jpg

nieuws Vrouwen met borstkanker hebben een verhoogd risico op een nieuwe in de andere borst. Dat geldt zowel voor vrouwen die draagster zijn van een borstkankergen (voor BRCA1 en -2) als voor vrouwen die geen draagster zijn van deze genmutaties. De kans op een tweede kanker is iets hoger die hun eerste borstkanker op jonge leeftijd kregen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Nederlandse Kankerinstituut gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.
De studie volgde ruim 6.000 vrouwen die tussen 1970 en 2003 behandeld waren voor borstkanker en die jonger dan 50 jaar waren op het ogenblik van de diagnose.
Over een periode van 12 jaar kregen 578 vrouwen kanker aan hun andere borst: 521 bij vrouwen zonder dragerschap (8,7%), 45 bij BRCA1-draagsters (22,5%) en 12 bij BRCA2-draagsters (16,9%). De kans op een tweede borstkanker lag dus twee tot drie keer hoger bij de vrouwen met een borstkankergen.

De leeftijd op het ogenblik van de eerste borstkanker was een belangrijke voorspellende factor voor een tweede borstkanker, maar alleen voor de vrouwen met een borstkankergen, niet bij de vrouwen zonder genmutatie. Vrouwen met een borstkankergen die hun eerste borstkanker hadden voor de leeftijd van 41 jaar hadden meer dan twee keer zoveel kans op een tweede borstkanker in vergelijking met vrouwen tussen 41 en 49 jaar.

Bron:
https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/hoe-groot-het-risico-op-kanker-de-andere-borst
https://www.researchgate.net/publication/288001480_Impact_of_Age_at_Primary_Breast_Cancer_on_Contralateral_Breast_Cancer_Risk_in_BRCA12_Mutation_Carriers


Laatst bijgewerkt: maart 2016
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram