Jonge skiërs smeren te weinig zonnebrand op de piste

nieuws Veel jonge skiërs smeren zich nauwelijks in tegen de zon op de piste. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

41 procent van de jongeren gebruikt zelden of nooit zonnebrandcrème tijdens de wintersport. Ouders beschermen zich beter tegen de zon. Zo'n 68 procent smeert zich altijd in. Het onderzoeksbureau ondervroeg 618 jongeren en 492 ouders.

Verhoogd risico huidkanker
Volgens KWF Kankerbestrijding is smeren op de piste juist erg belangrijk vanwege de hoge piekbelasting van de zon. Op de piste wordt de huid blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling, ook als de zon zich niet laat zien. Verse sneeuw weerkaatst wel 90% van de straling en dat zorgt voor een intense blootstelling aan UV-straling.
Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op huidkanker. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in.

Vier tips die er voor zorgen dat piekbelasting tijdens de wintersport geen invloed heeft op de huid en gezondheid:
• Zorg dat de huid niet verbrandt. Zonverbranding van de huid, vooral op jonge leeftijd, is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker;
• Smeer je huid een half uur voordat je de piste op gaat in met minimaal factor 30;
• Herhaal het insmeren iedere 2 uur. Door transpireren en het op- en afdoen van je skibril of haarband verdwijnt de crème van je gezicht. Regelmatig opnieuw smeren is daarom belangrijk;
• Gebruik een vette zonnebrandcrème voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand - bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram