Versterkt zingen in koor immuunsysteem van kankerpatiënten?

Laatst bijgewerkt: april 2016
123-koor-zingen-170_08.jpg

nieuws Eén uur zingen in een koor versterkt het immuunsysteem, vermindert stress en heeft een positief effect op het gemoed en de gezondheid bij kankerpatiënten en hun verzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië van Tenovus Cancer Care en de Royal College of Music. Het onderzoek verscheen in het vakblad ecancermedicalscience.

Aan het onderzoek namen bijna 200 koorzangers deel die zelf kanker hadden gehad, die een kankerpatiënt verzorgden of een dierbare waren verloren aan kanker. Eén uur koorzang had een positieve invloed op een aantal biologische parameters zoals stresshormoon (cortisol) en het afweersysteem (cytokines en neuropeptiden): na de zangsessie was het gehalte aan stresshormoon afgenomen en het gehalte aan cytokines toegenomen. Ook was hun stemming merkelijk beter en het subjectieve stressgevoel verminderd.

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek voor de eerste keer dat zingen niet alleen een positief effect heeft op de stemming en stress kan verminderen, maar ook het afweersysteem verbetert.
Dat is misschien wat te sterk uitgedrukt. Het zou ook kunnen dat elke groepsactiviteit of elke ontspannende activiteit die men graag doet, een vergelijkbaar effect heeft. Bovendien werden geen actuele kankerpatiënten onderzocht.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram