Versterkt zingen in koor immuunsysteem van kankerpatiënten?

123-koor-zingen-170_08.jpg

nieuws Eén uur zingen in een koor versterkt het immuunsysteem, vermindert stress en heeft een positief effect op het gemoed en de gezondheid bij kankerpatiënten en hun verzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië van Tenovus Cancer Care en de Royal College of Music. Het onderzoek verscheen in het vakblad ecancermedicalscience.

Aan het onderzoek namen bijna 200 koorzangers deel die zelf kanker hadden gehad, die een kankerpatiënt verzorgden of een dierbare waren verloren aan kanker. Eén uur koorzang had een positieve invloed op een aantal biologische parameters zoals stresshormoon (cortisol) en het afweersysteem (cytokines en neuropeptiden): na de zangsessie was het gehalte aan stresshormoon afgenomen en het gehalte aan cytokines toegenomen. Ook was hun stemming merkelijk beter en het subjectieve stressgevoel verminderd.

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek voor de eerste keer dat zingen niet alleen een positief effect heeft op de stemming en stress kan verminderen, maar ook het afweersysteem verbetert.
Dat is misschien wat te sterk uitgedrukt. Het zou ook kunnen dat elke groepsactiviteit of elke ontspannende activiteit die men graag doet, een vergelijkbaar effect heeft. Bovendien werden geen actuele kankerpatiënten onderzocht.

Laatst bijgewerkt: april 2016
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram